Zoeken in deze blog

dinsdag 18 december 2012

De weegschaal de deur uit of niet?


Een aantal jaar terug had ik besloten de weegschaal de deur uit te doen. Ik vond het van de gekke dat mijn humeur en zelfvertrouwen afhankelijk kon zijn van wat de weegschaal 's morgens aangaf, poedelnaakt en na de ochtendplas. Dus weg met dat ding. Tot een paar jaar later mijn schoonmoeder het raar vond dat er bij ons helemaal geen weegschaal in huis stond. Dus als verjaardagscadeau kreeg ik een nieuwe. Het heeft in de afgelopen jaren al weer heel wat aan batterijen gekost. Eigenlijk sta ik weer op het punt om hem weer weg te doen. Nu gaat puberdochter er steeds op staan. En blijft ongezond eten totdat de weegschaal omhoog schiet. Niet bepaald verantwoord gedrag. Dus een extra reden om hem het huis uit te gooien. Wat zal dat trouwens een genoegdoening geven, de weegschaal in diggelen laten vallen (hij is van glas).

Net nog even naar een tweedehands kledingverkoop geweest, kon ik mooi combineren met een huisartsenbezoek. Mijn zoontje z´n rits had het vorige week begeven. Gelukkig was het de afgelopen dagen niet zo heel koud en zo liep hij al 3 dagen in z´n zomerjas. Een nieuwe rits inzetten vind ik tegenwoordig duur en niet te vergeten heel veel werk. Dus vanmorgen een winterjas van de W.e gescoord voor 1 euro.
Bijna alles was afgeprijsd voor 1 euro, want deze winkel gaat altijd dicht in de kerstvakantie. Zo begin ik de dag weer extra vrolijk. Ik had ook nog wat dingetjes voor de andere kinderen meegenomen. Vooral jongste dochter houdt erg van mode en kleding, dus ik zie haar gezichtje al weer voor me. Zij krijgt een heel leuk shirt met een afbeelding van een circusact met paarden. Wel een donkere sombere dag vandaag. Dan kan ik het niet laten om wat lichten aan te doen.

maandag 17 december 2012

vleeswaren dunner laten snijden

Onze kinderen zijn nogal gek op vleeswaren op brood. Ook een rolletje worst als tussendoortje gaat er altijd wel in. Tegenwoordig beleggen de kinderen hun brood vaak zelf aan tafel. Als ik dan even niet oplet gaat er zo een half ons worst tussen twee boterhammen. Daarom heb ik nu gezegd dat er op elke boterham twee plakjes mogen. Bij de slager laat ik de vleeswaren nu op een dunnere stand snijden. Zo doe ik ineens veel langer met een onsje ham. Dit werkt ook goed met speklapjes. Vind je de voorgesneden plakken te dik, vraag dan om dunner gesneden plakken. Het oog ziet gewoon het aantal speklapjes op het bord en de portemonnee vaart er wel bij.
Jammer trouwens dat ze zo van vlees houden. Het zijn hele slechte eters, maar vlees gaat er altijd wel in.
Ter compensatie eet ik meestal geen vlees.
Nou, ik ga zo even naar de I.ntratuin. Ik denk dat het wel 3 jaar geleden is dat ik daar ben geweest.
Maar daar verkopen ze volgens schoonzus een tafelkleed dat groot genoeg is om over het biljart te doen.
We hadden altijd al wel een grote tafel, maar manlief kreeg pas een biljart aangeboden voor noppes.
Om de jeugd op vrijdag- en/of zaterdagavond een beetje rond de deur te houden en zo ook een beetje te kunnen kijken wie er allemaal met onze pubers omgaan, heb ik besloten het biljart in plaats van de keukentafel neer te zetten. Als proef voor de wintermaanden. Het is gewoon tafelhoogte en de stoelen kunnen er ook onder worden geschoven. Maar ja, het blad erop dat als tafel kan dienen ziet er nou niet bepaald gezellig uit. De tafelkleden glijden er gemakkelijk af, dus zou een tafelzeiltje een optie kunnen zijn. Je hebt tegenwoordig van die plastice, "gehaakte". Daar ga ik maar eens op uit. Kost 15 euro, en dat vind ik me toch een berg met geld. Ter compensatie, besluit ik vanaf nu, deze week niet meer te snoepen. Wat ik daarmee bespaar, kan ik bijleggen bij het tafelzeil.

vrijdag 14 december 2012

koude voeten

Mijn snowboots zijn vandaag mijn vrienden. In ons oude huis trekt het over de vloer. Ik heb al dagen lang koude voeten, maar wil gewoon niet de verwarming hoger zetten. Hij staat op 20 graden en we stoken de houtkachel er ook nog bij. Ik vind kou lijden, armoe. Dus vannacht met thermosokken in bed gestapt en vandaag ga ik heel de dag met mijn snowboots aan in huis rondlopen. Alles lijkt nu ineens aangenamer. Ik mag van mezelf me tot 10.00 op internet begeven om dan nog een ronde door het huis te doen voor het weekend.
Leuk om in verschillende blogs al te lezen over nieuwe plannen voor 2013. Wat betreft besparen hebben wij alles al wel zo'n beetje uitgekauwd. Alleen op eten kan er vast nog worden bespaard. Dus laten we dat maar als een voornemen voor 2013 beschouwen. Verder ben ik een emotie-eter en mijn vier kids vergen op het moment enorm veel energie. Denk aan ADD en ADHD en je weet wat dat inhoudt. Er heeft er ooit maar 1 van ons een stempeltje gekregen, maar daar houd ik niet van en negeer ik dat stempeltje dan verder ook gewoon. Voor de buitenwereld dan. Binnen ons gezin is het soms grote chaos door vergeetachtigheid, laksheid en drukte en heel veel lawaai.Wanneer de twee jongsten dan op bed liggen plof ik soms letterlijk op de bank om een kwartiertje roerloos te blijven liggen. Nu ga ik er toch over door, maar het gaat er eigenlijk om dat ik door het emotie-eten twintig kilo te zwaar ben. De 80 kwam deze week in zicht. Hier moet ik mee aan de slag.
Dus dat wordt het tweede punt voor 2013, wat ook gelijk zijn uitwerking zal hebben op punt 1.
Verder ben ik met het schrijven van een boek begonnen. Dit plan ligt er al jaren en ik was er ook al jaren geleden aan begonnen, maar toen ging onze harde schijf kapot en kon ik al mijn werk helaas niet meer terugvinden. De schijf heb ik nog altijd bewaard. Wie weet wat er in de toekomst nog allemaal mogelijk is.
Ik heb mezelf geen limiet gesteld, maar wil wel verder met dit boek. Het zal gaan over ADD en ADHD, ze zeggen dat je het hebt maar ik vind het gewoon tot de groep eigenschappen behoren zoals bijvoorbeeld ook verlegen of dominant. Het is gewoon een eigenschap waar je  mee moet leren omgaan. Kan lastig zijn maar ik zie meestal de uitdagingen. Het vergt gewoon investering in tijd en aandacht en dat is tegenwoordig nu juist het probleem. Daarom heb ik besloten om thuisblijfmoeder te blijven en mijn energie in het gezin in plaats van werk te steken. Geloof me, thuisblijfmoeder is soms zwaarder dan een werkende moeder. Ik spreek uit eigen ervaring. Ik veroordeel andermans meningen niet hoor, maar het werkt bij ons gezin gewoon het beste.
Ik moet wel toegeven dat ik wat meer tijd aan mezelf moet besteden om zelf ook nog enigszins een leuk mens te blijven ;). Zit ikzelf goed in mijn vel dan loopt alles met de kinderen ook wat beter. Dat vind ik dan maar mijn laatste punt voor 2013. Werken aan mezelf zodat ik meer energie heb.

donderdag 6 december 2012

besparen door bloggen

Wat heeft bloggen me al veel besparingen opgeleverd. Deze keer een oproep voor onze paarden. We hebben dus twee paardjes. Volgens mijn man zijn het twee extra auto's. Want in onderhoud zijn ze behoorlijk prijzig. Gelukkig hebben we zelf stalling en mogen we van een buurman gebruik maken van het weiland. Maar de kosten wat betreft hooi en zaagsel zijn niet mis. Weet er iemand een goedkoop adres om hooi en zaagsel in te kopen. We kunnen best wel wat voorraad plaatsen en dan is groot inkopen misschien veel voordeliger. Ooit hebben we hooirollen geprobeerd, maar dat was een ramp. Dus we blijven bij pakjes hooi en voor hun ligbedje staan ze op houtvezel.
Net heb ik gebeld met onze huidige energieleverancier en we mogen boetevrij overstappen. Jippie, want via de consumentenbond hebben we nu een zeer aantrekkelijk aanbod met energiedirect.
Gaan we als het goed uitpakt ongeveer 550 euro op jaarbasis mee besparen. Gelijk doorsluizen naar de spaarpot voor extra aflossingen.
Nu de sinterklaas achter de rug is, komen de kerstgevoelens weer een beetje naar boven. Mijn schoonmoeder bood aan om haar kerstboom te komen rooien. Hij ging wat in de weg staan bij haar paadje naar de voordeur. Yes, een prachtige kerstboom voor nop. Verder hou ik het dit jaar netjes. Heb geen extra dingetjes nodig en voor het kerstdiner op tweede kerstdag bij ons voor totaal 17 mensen en mensjes laat ik iedereen wat zelfgemaakts meenemen. Verder plak ik er een thema aan. Het thema WIT. Dus alle gerechten meenemen in wit servies en witte kleding gewenst. Zelf zorgen we natuurlijk ook voor een lekker hoofdgerecht.

woensdag 5 december 2012

de middenweg gekozen met auto

De kogel is door de kerk. Manlief heeft gisteren besteed aan onderhandelingen wat betreft de auto's.
Het is optie twee geworden, maar dan met minder bijbetaling. Gisterenavond het verlossende telefoontje. Uiteindelijk voor 3750 euro voor elkaar gekregen. Liefje maakte gewoon juichbewegingen tijdens het telefoongesprek.  Dit is een mooie middenweg toch. Allebei blij.
Leuk Sinterklaaskadootje voor hem ;)
Nu snel met de kindjes naar school voor het Sinterklaasfeest en vanmiddag gezellig pepernoten bakken en sinterklaaskwartet, memeory etc. doen. Vanavond nog wat pakjes uitpakken en dan lekker spelen.

dinsdag 4 december 2012

andere auto, welke wordt het?

Ooit heb ik er als eens een blogje over geschreven. We hebben een veel te dure auto voor de paardentrailer staan. Zowel in de wegenbelasting als in het benzineverbruik. Na verschillende opties te hebben bekeken werd ik er helemaal gek van. Manlief en ik zijn het erover eens dat er een andere moet komen. Aan onze huidige wagen verwachten we in ieder geval aankomend jaar al voor 1000 euro kosten.
Dus het verstandigste is te verkopen of in te ruilen. Ik kan helaas slecht van onze gespaarde centjes af omdat we dan minder kunnen aflossen.
Optie 1: we kunnen de auto verkopen voor 3250 euro, dus dat is contant cashen en dan zijn we vrij om voor dat bedrag ergens anders een auto te gaan kopen.Ik kies dan het liefst voor een oldtimer, nog in ieder geval een poos gratis in de wegenbelasting, maar mijn man is niet zo handig en ziet dat gesleutel en het risico niet zo zitten. Voordeel is dat ons gespaarde bedrag niet wordt uitgegeven.
Optie 2: 5000 euro bijbetalen voor een auto van 2003 met ongeveer 100.000 km op de teller.
Optie 3: 7000 euro bijbetalen voor een auto va n 2007 met ongeveer 100.00 km op de teller.
Ik was het gepieker erover helemaal zat en heb vanmorgen gezegd, kijk maar wat het wordt.
Dus nu is hij op pad, ik had echt geen zin meer om mee te gaan en hoor ik straks wat het is geworden.
Wat een rotgeld voor auto's toch altijd. Maar ja, de paarden weg is ook geen optie.
Wat zouden jullie hebben gedaan?