Zoeken in deze blog

dinsdag 29 januari 2013

zieke dieren en megagasverbruik

Hellup, wat een rotwinter. Alleen het schaatsplezier was leuk, maar we hebben niet anders dan ellende.
Zieke familieleden, ziek paard en een minivarken wat denk ik stervende is.
Daarbij nog een megagasverbruik van 188 m3 per week door de kou. Dan begrijpen jullie vast wel dat ik niet echt vrolijk rondloop. Maar goed, we ploeteren zo de winter door en ik hoop dat alle beesten herstellen.
De rekening van de dierenarts loopt alweer op tot boven de 400 euro. Zo gaan de buffers wel hard.
In ieder geval kom ik volgende week terug met bloggen over de start op 1 februari met rondkomen van 70 euro in de week. (dierenarts niet meegeteld ;).

woensdag 16 januari 2013

start proef schuldsaneringsbudget

Naar wat onderzoek en dankzij jullie reacties ga ik het als volgt aanpakken. Ik pin vanaf 1 februari elke week 70 euro. Daar moet ik boodschappen van doen, ov-vervoer, telefoonkaarten, zakgeld kinderen, collectes, tanken auto (ik reken alleen mijn auto, want die van mijn man wordt vergoed door zijn werk), cadeautjes, kleding, zwemles en overige uitgaven, ook de uitgaven van voer voor poezen, hond, kippen en varken. De paarden reken ik niet mee. Dat verdien ik zelf met oppassen en bovendien denk ik dat mensen die in de schuldsanering zitten hun paarden niet mogen houden.
Ik ga kijken of ik de uitgaven precies kan bijhouden en zal zien of ik het kan publiceren. Heb er zin in.
Ga me er tot 1 februari mentaal op voorbereiden.
Net nog weer een paar puntjes op de i gezet met aanpassingen in het huis om zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken en niet te vergeten minder onderhoud wat betreft schoonmaken. Ons koffiezetapparaat staat netjes in een kastje en haal ik alleen met een verjaardag tevoorschijn. Nu schenken we gewoon gekookt water in een los filter op een mok. Kan ik wel doen, want manlief is de enige die koffie drinkt in ons gezin. Soms stond het koffiezetapparaat wel 2 uur aan voor 3 kopjes koffie, erg hé, dat is nu dus niet meer mogelijk.
Ik las een blog van Teunie in eenvoudigleven.blogspot.com over hoe haar moeder vroeger leefde en met een gezin genoeg tijd over had om haar huis netjes bij te houden. Dat wil ik ook. Men verwacht tegenwoordig zoveel van ons mensen dat we vaak automatisch met de stroom meegaan. Ik heb het ook gedaan hoor, in besturen van scholen, verenigingen etc. Maar een aantal jaar geleden ben ik overal mee gestopt. Wat een tijd scheelde dat. Ik had mijn tijd en vooral energie hard nodig om in mijn eigen gezin te steken. En wat een gat in de markt zou het zijn als de schoenmaker weer langs de deur zou komen en de melkboer weer terugkomt. Dan bedoel ik niet de SRV wagen maar gewoon een melkboer, een groentenboer, etc. Ik probeer het nu zoveel mogelijk via internetwinkels. Voor kleding ga ik echt niet speciaal de deur meer uit. Ik winkel lekker op de bank via marktplaats als alles rustig is in huis net zoals een andere pan, speelgoed, beddengoed etc.
Als alternatief voor de groenteboer ga ik op zoek naar een hobbytuinder bij ons in de buurt, waar ik een afspraak mee wil maken om wekelijks onbespoten groente van af te nemen. We hebben zelf wel een moestuin, maar dat is meer voor de kinderen. Ik heb al veel dingen geprobeerd, maar mijn oogst valt altijd tegen. Tevens wil ik me verdiepen in de biologische boeren bij ons in de buurt. Geen idee of er een biologische boer binnen een straal van 2 kilometer zit.
Nou ik ga maar naar mijn mandje. Mijn hoofd een beetje rust gunnen, want ik heb plannetjes genoeg en ben daar in gedachten lekker mee bezig.

donderdag 10 januari 2013

rondkomen schuldsanering

De meeste van ons bezuinigen denk ik uit vrije wil om bijvoorbeeld voor iets te sparen of de hypotheek af te lossen. Maar hoe zou het voelen om rond te moeten komen voor een bepaald bedrag wat je krijgt met een gezin in de schuldsanering. Ik wil die uitdaging graag aangaan. Niet voor een week, want dan denk je ik koop die broek wel over twee weken, maar voor minimaal een periode van 3 maanden.
Weet iemand hoeveel je krijgt in de schuldsanering met 2 volwassenen en 4 kinderen en wat moet je daar allemaal van doen? Op deze manier wil ik dus 3 maanden rondkomen van het bedrag dat je normaliter in de schuldsanering ontvangt. Het bedrag dat het minder is dan onze normale uitgaven wil ik dan overhouden en sparen.

honger naar nieuwe tips wat betreft sparen

De laatste tijd speur ik regelmatig blogs en artikelen op internet af naar NIEUWE tips m.b.t. besparen. Ligt het nu aan mij of hebben jullie ook het gevoel dat er weinig nieuws meer bij komt. Ik ben inmiddels zo´n doorgewinterde bespaarder geworden dat ik denk dat de bodem in zicht is. Ik kan mezelf nog wel uithongeren natuurlijk ;), dat scheelt in kilo's die ik mee moet dragen en waar ik er zeker 15 van kan missen. Dat bespaart dan ook in de uitgaven van de boodschappen, maar ik ga steeds meer over op Paleo en biologisch en dus wordt die besparing gelijk weer geïnvesteerd. Toch maar weer wat via MP verkopen dan voor extra inkomsten, zo heb ik nog een hele verzameling Swarovsky beeldjes. Ooit gespaard maar nu al meer dan 10 jaar op zolder in een doos, want ik vind het gewoon niet mooi meer. Dus heb je interesse laat het maar weten en anders komt het binnenkort maar op MP.
Oh ja, over twee weken gaan we met de hele familie van manlief Life and Cooking (gewoon onbeperkt eten) doen. Gaat ons 185 euro kosten met 7 personen. En dan is het nog niet eens biologisch ofzo. Maar wij hadden als enigste bezwaar en een beter alternatief was er niet vond men. Dus om geen spelbreker te zijn gaan we toch maar mee. Dat is gewoon in een paar uurtjes opeten waar we normaal 2 weken van kunnen eten. Ik heb er geen prettig gevoel bij. Maar de knop is om anders kan ik er ook nog niet eens van genieten. Bovendien hebben we gezegd dat we hier eenmalig aan meedoen en dat er volgende keer maar eens wat voordeligers bedacht moet worden. Het is een jaarlijks uitje, en ik wil het niet bij de vaste lasten laten terechtkomen.

maandag 7 januari 2013

de balans opmaken

Wat een stilte in huis. Nu is iedereen naar school en z´n werk en heerst er na ruim twee en halve week weer complete stilte in huis. Dat zijn momenten waar ik echt naar kan verlangen. Alhoewel ik een gezin met 6 personen niet groot vind, tellen mijn kids wel voor twee. Dus twee maal vier is acht. Ik hou natuurlijk onvoorwaardelijk veel van ze maar het zijn echte energievreters. In de vakantie is er van huishouden niet veel terecht gekomen en nu kleeft alles zo´n beetje. We hebben hier ook nog kerst gevierd met de hele familie en niet te vergeten een verjaardag. Bovendien was ons huis met de jaarwisseling ook druk bezet. Volgend jaar mogen wij van andermans gastvrijheid gebruik maken. Ik heb wel alles opgeruimd en de was is aan kant, dus ik kan gelijk met boenen beginnen. Gisteren de financiële balans opgemaakt. Het is de afgelopen jaren snel gegaan met aflossen, maar de aankomende jaren zal minder hard gaan. Dat houdt me ook bezig. Ik wil wat extra inkomsten binnenhalen, maar hoe weet ik nog niet. Ik kan op de donderdag nog wel wat extra oppaskindjes erbij hebben, maar het aanbod is zo'n beetje uitgeput. In onze omgeving is iedereen voorzien van oppas en het lijkt wel of er steeds meer oppasmoeders komen en minder moeders er gebruik van maken. Dus het is nog maar de vraag of ik mijn huidige vier oppaskindjes kan behouden. Inkomsten moeten dus ergens anders vandaag gaan komen. Misschien nog wat dingetjes op marktplaats aanbieden, maar ook dat aanbod is aardig uitgedund. Ik heb de laatste jaren al zo veel via marktplaats verkocht. Ik blijf nog even filosoferen. Uiteraard zijn suggesties van harte welkom.
Ons huis staat nog steeds te koop. We hebben echt een enorme overwaarde (het was ooit een bouwval en nu niet meer), dus we kunnen nog wel zakken, maar zelfs dan denk ik niet de het storm loopt.
Eigenlijk loopt het financieel eigenlijk dus allemaal zo z'n gangetje en dat vind ik een vervelend idee. Het moet sneller en sneller.
Ik heb pas mijn dagboek nog eens doorgelezen van toen ik ongeveer 12 jaar was. Daar omschreef ik mijn droom in. Een klein huisje aan het water. Het is een enorm huis geworden aan een sloot. Maar mijn toenmalige droom bestaat nog steeds. Klein maar fijn en dan met de wijsheid van nu eraan vastgekoppeld, zonder hypotheek. Onze huidige hypotheek is een lachertje,voor dat maandbedrag kun je normaliter nog geen eenkamerwoning  huren. Maar de stookkosten en gemeentelijke belastingen zijn  wel enorm hoog met ons huis. Deze vaste lasten kunnen bijna niet naar beneden. Ooit wordt mijn droom van twaalfjarig meisje werkelijkheid. Maar ik heb de laatste jaren te veel meegemaakt dat er voor bepaalde mensen geen ooit komt door overlijden op zeer jonge leeftijd. Daarom heb ik mezelf de opdracht gegeven ook te leren te genieten van elke dag in het nu en niet het financiële gebeuren een obsessie te laten worden. Geluk is niet afhankelijk van geld. Geluk zit in de kleine dingen. Dat moet ik maar meerdere malen per dag tegen mezelf gaan zeggen.