Zoeken in deze blog

maandag 25 februari 2013

geheime missie

Wat een fiasco tot nu toe wat betreft mijn boodschappengeld. Ineens staat manlief met een tas vol lekkere dingen voor de deur met de mededeling dat we wel lekker moeten kunnen blijven eten. Dan bedoelt hij voornamelijk ongezond. Denk aan chips, snoep, koeken, kaas, chipolatapudding etc. Dus eigenlijk moet ik het anders aan gaan pakken. Koken zonder dat hij weet dat ik het vlees gebraden heb in kokosolie i.p.v. die plastic boter in een knijpfles. Maar als hij dan een keer een eitje wil bakken en er is volgens hem geen normale boter in huis, dan zijn de poppen aan het dansen ;)
Dus het ongezonde spul helemaal niet in huis halen is geen optie. Ik heb zitten verzinnen hoe ik het nu het beste kan doen. Mijn idee is het volgende: Ik richt een kastje in met ongezond spul waar hij naar verlangt of mee wil koken. Voor mezelf kook ik apart. Dan is het probleem wat betreft we onze kinderen voorschotelen nog niet helemaal van de baan. Want hij denkt dat macaroni gezond is en smaakt naar macaroni uit een pakje. We kunnen er eigenlijk ook niets aan doen, want we zijn beide door onze ouders grootgebracht met de pakjes, lekker makkelijk, cultuur. Ik heb mijn moeder nooit verse soep, macaroni of nasi zijn maken. Het was altijd met een pakje en dan dacht ze door er een kant en klaar groentepakket door te doen, dat ze een verantwoorde gezonde maaltijd voorzette. Dat geld nu nog als de kinderen bij haar op bezoek gaan. De pakjes yoki drink komen gelijk op tafel, want gezond he, zo'n melkproduct. Dit zal ook vast de reden zijn van mijn suikerverslaving. Want ik kreeg vanaf 6 weken al liga met sinaasappelsap en een schepje suiker.
Als drinken roosvicee, want lekker gezond van rozenbottels, grrrrr. Des te meer moeite heb ik nu om van mijn suikerverslaving af te komen. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik overal tegen een muur aanloop. Dus heb ik besloten een geheime missie uit te voeren. Ik zeg tegen niemand binnen de familie dat ik bezig ben met gezond te eten en ook nog eens een boodschappenbudget te bewaken. Eerst moet ik maar aan mezelf werken. Best moeilijk hoor, als je de rest van de familie uit het verboden kastje ziet graaien.
Hoe vergaat jullie dat thuis als je niet op één lijn zit met het gezin.

maandag 11 februari 2013

stand van zaken 70 euro project

Wat viel dat tegen zeg om met het budget van 70 euro uit te komen. Helaas is het de eerste week al niet gelukt. Ik kwam op 79 euro uit zonder benzinekosten. Als ik het zo evalueer is het wel heel netjes, want we hadden gisteren bijvoorbeeld onverwachts 4 extra eetgasten. Dan moet je toch uit je voorraad putten. Bovendien werkt manlief ook niet echt mee. Als ik bijvoorbeeld zeg, vandaag geen vlees bij de maaltijd, dan vind hij dat onzin, want er moet wel "normaal" gegeten worden. Maar goed, het gaat om een gemiddelde in 13 weken/3 maanden en dus hoop ik dat nog te halen, maar het zal heel moeilijk worden.
Vandaag dus weer 70 euro halen voor in de knip, daar moeten ook nog verjaardagsboodschappen van gedaan worden, want onze oudste dochter wordt 16 jaar. Dan hebben we ook 12 extra personen die blijven eten. Om de week voordelig te beginnen wil ik vandaag pannenkoeken bakken. Een eitje uit het kippenhok, wat boter, speltbloem, melk en een restje geraspte kaas heb ik nog wel in huis. Als toetje een mandarijntje. Tijdens een lunch op het werk van manlief bleef er een zak mandarijntjes over, die liggen nu bij ons op de fruitschaal.

De cadeautjes voor verjaardagen voor familieleden tel ik overigens niet mee in het weekbudget. Tegenwoordig geven we ongeveer 50 euro per kind uit. De cadeautjes voor het bezoeken van kinderfeestjes  en zo tel ik wel mee, maar ik heb altijd veel op voorraad en dat kost gemiddeld denk ik 2,00 per cadeautje.
Ik haal veel nog nieuw in de verpakking uit de kringloop en dan heb je voor 1 euro echt iets leuks waar je in de winkel bijvoorbeeld 7,50 voor betaal. Bijvoorbeeld knutselpakketjes liggen er veel. Niet alle ouders zitten namelijk te wachten op knutselen met verf of kralen bijvoorbeeld. Dus dat brengen ze dan weer naar de kringloop. Zo zag ik zelf afgelopen week voor 2,50 euro leuke gymschoenen staan, maar ja ik had niet genoeg budget dus ik heb ze laten staan en ze een beetje naar achteren geschoven. Ik hoop er binnenkort nog een keertje langs te gaan en als ik dan beter met mijn budget uitkom dan ga ik ze halen, als ze er dan nog staan tenminste. Ik probeer nog maar wat via MP te verkopen van mezelf, dan mag ik dat van mezelf weer extra besteden aan kleding.

Ik kreeg van een vriendin nog een lichte spijkerbroek van het dure merk Gerry Weber. Ze was erop uitgekeken en vroeg of ik hem wilde hebben. Natuurlijk. Ik pak alles enthousiast aan. En laat ook zien dat ik het draag door het gewoon een keer aan te trekken als ze bijvoorbeeld op visite komt. Dat enthousiasme resulteert dan weer in een kledinggift over een poosje. Want het is voor een gever heel leuk om te zien dat de gift ook echt wordt gewaardeerd. Ze stopte ook nog een leuke tuniek in mijn handen, die zij ook weer gekregen had. Dus neem alles aan en geef aan elkaar door. Op deze manier heb ik echt bijna niets gekocht het afgelopen jaar wat betreft kleding en schoenen.

Onze jongste dochter  van bijna 7 jaar wilde graag leren naaien met de naaimachine. Ik ben in mijn kast gedoken en vond een leuke witte strokenrok. Deze hebben we vermaakt tot een rok voor haar. Ze vond het reuze leuk om te doen en bovendien is het snel gemaakt. Het is voor een meisje van bijna 7 jaar nog niet zo leuk om een aantal dagen over een kledingstuk te doen, die wil gelijk resultaat zien. Zo'n schattig gezicht, die kleine vingertje voor het voetje van de naaimachine, met een blik van volle concentratie om recht te blijven gaan. Ondanks dat het een zomerrok is heeft ze de rok verder heel de middag en avond gedragen.

maandag 4 februari 2013

start 70 euro per week met 4 kids

Vandaag is de start begonnen met het 70 euro project.
Ik begin met 71,85 euro contant in de knip.
Daar doe ik boodschappen van, kadootjes, benzine en openbaar vervoer. Tenminste dat is de doelstelling.
Ik moet meer de fiets of benenwagen nemen, anders wordt de benzine een te grote kostenpost.
Verder zal er ook minder mijn mondje binnen gaan, maar dat kan wat betreft de kilo´s ook geen kwaad.
Ik heb er zin in.
Straks even naar de C.1000 om een postpakketje weg te brengen, gelukkig betaald door de koper.
Volgende week is dochterlief jarig, dat wordt een uitdaging, zeker omdat een groot gedeelte van de familie dan zal meeschransen. Ik heb een aardig voorraadje in onze kelder. Wat ik daarvan gebruik reken ik mee in de onkosten, want dat is begin dit jaar met de aanbiedingen ingekocht. Gelukkig wel heel voordelig.
Dat geld haal ik dus gewoon uit mijn portemonnee en doe in een potje in de kelder, waarvan ik dan weer een keer spectaculaire aanbiedingen kan inkopen.
De eerste uitgaven vanmorgen zijn 1,50 aan het zendingspotje op school.
Vandaag maak ik eten voor twee dagen klaar. Balletjes gehakt met aardappelen en rode kool. En farfalle met zelf gemaakte kruidenboter en gehaktsaus met een beetje geraspte kaas.
Totaal 5,60 voor twee dagen aan warme prak.
Ik zal later deze week een specifiek lijstje vermelden met de onkosten.

Nog even iets anders. Vorige week is ons varkentje overleden, hij kon niet meer eten en lopen. Van een gezond varkentje in 2 dagen tijd helemaal op. Hij is 6 en een half jaar geworden. Wel vreemd hoor, ik mis het geknor als ik naar het kippenhok loop. Er werd door de kids natuurlijk gelijk om een nieuw varkentje gevraagd, maar daar hebben we gelijk duidelijkheid over geschept. Vanaf nu wordt de veestapel alleen maar minder. Dat drukt de kosten, niet zo zeer van het voer, maar de dierenartsrekening liep de laatste tijd wel heel erg snel op. Waardoor onze buffer snel aan het slinken is.