Zoeken in deze blog

maandag 30 maart 2015

minder belasting terug en oude hond

Dat was wel even een tegenvaller. Hypotheek steeds verder aan het aflossen betekent natuurlijk ook minder belastingteruggave. Dit jaar fors minder teruggave. Wij doen onze belastingteruggave altijd jaarlijks. Maar goed, in ieder geval toch nog wat terug wat we straks gelijk zetten op de rekening hypotheekaflossing.

Onze hond is bijna twaalf jaar. Ze doet het laatste jaar steeds vreemder. Het is een Drentsche Patrijs. Dat ras is over het algemeen wat nerveus maar ontzettend lief voor kinderen. Ook de reden dat we destijds voor dit ras hebben gekozen. Heel belangrijk met soms het huis vol oppaskindjes. Ze mag bij ons oud worden, en ik zal zo goed mogelijk voor haar zorgen in haar laatste levensjaar of jaren, wie het weet mag het zeggen. Maar ze wordt nu echt wel een blok aan mijn been. Ze kan slecht meer alleen zijn. Haalt alles van het aanrecht. Zelfs volle pakken drinken maakt ze open. Ze doorzeeft ze met haar tanden. Ze plast meerdere malen per dag en nacht in huis. En is steeds na een periode van loopsheid schijnzwanger. Verder loopt ze iedere stap die ik zet achter me aan. Soms denk ik dat ze wat gaat dementeren. Ze is verder nog wel fit. Kan nog goed lopen. Stiekem hoop ik wel eens dat ze 's nachts rustig is ingeslapen als ik 's morgens beneden kom. Wat zullen we een verdriet hebben. Maar zelf een beslissing nemen of het tijd is voor een spuitje vind ik altijd zo moeilijk. Ik heb het nog nooit meegemaakt in de familie- of kennisenkring dat een hond uit zichzelf overleed.
Ik heb met mezelf afgesproken dat er geen nieuwe hond meer komt, mocht onze huidige hond overlijden. Dit heb ik terloops ook al eens tegen de kinderen gezegd. Ik vind het heel leuk en belangrijk dat kinderen met dieren opgroeien.Vooral met overgevoelige kindjes en kindjes met een stempeltje blijk je met dieren veel te kunnen bereiken. Ook ik heb dat gezien. Wat dat betreft heb ik er nooit spijt van gehad dat we haar ooit hebben aangeschaft. Maar het einde tijdperk hond komt in zicht en dat laat ik dan ook verder zo.


donderdag 12 maart 2015

hypotheek verder aflossen of niet

Het blijft steeds opnieuw een dilemma. Lossen we onze hypotheek verder af of niet.
We hebben alleen een aflossingsvrije hypotheek. Ons doel was om deze volledig af te lossen binnen een tijdsbestek vanaf nu, zeg maar 10 jaar. We zijn op de goede weg en ik geloof ook dat het gaat lukken. Maar dan toch weer die vraag, is het wel verstandig. Wat betreft rente en het schuldgevoel zeker. Bovendien hebben we elkaar beloofd bij het ooit (of niet) kopen van een ander huis nooit geen hypotheek meer af te sluiten. Ons huis staat niet onder water. We hebben een enorme overwaarde en ja dat geeft een goed gevoel, zeker in deze tijd.

We komen elke maand aardig uit. Alleen de studiekosten van oudste dochter zijn het afgelopen jaar aardig in de papieren gelopen.  De zonnepanelen worden over twee weken op ons dak geplaatst. De besparing in energiekosten gaat ook gelijk naar de rekening aflossing hypotheek. Maar ja, laten we die pot lekker staan of lossen we af. Bij verkoop van ons huis, of het nu binnen vijf jaar is of pas over 15 jaar, komt het lopende hypotheekbedrag gegarandeerd vrij i.v.m. de overwaarde en hebben we zo ie zo geen hypotheekschuld meer. Dus gaan we wat ruimer leven van de hypotheekpot of niet? Dit vraagstuk blijft me de laatste tijd steeds maar bezig houden.

Wat zouden jullie doen?

maandag 9 maart 2015

Goedkoop kinderfeestje en schaatsen pimpen en moestuin


Ik heb altijd voordelig kinderfeestjes gevierd. En dat hoefde echt niet altijd thuis te zijn.
Zo is er bij ons in de omgeving elk jaar een lammetjesdag bij De Schaapskooi in Ottoland.Meestal ergens in de maand maart. Staat vaak aangekondigd in Het Kontakt, editie Alblasserwaard.
Een leuk uitje om naar toe te gaan met kinderen van 3 tot 12 jaar. Het blijft kinderen vertederen om met zo'n lief lammetje te kroelen en ook ik als volwassene blijf het vertederend vinden. Het is een goede mogelijkheid om met het landleven kennis te maken. In een grote schuur en buiten staan heel veel schapen met hun lammetjes. Er is de mogelijkheid om tussen de lammetjes rond te lopen , mee te kroelen, vasthouden en op de foto te gaan. Buiten staan vaak grote balen met kuilgras verpakt waarop de kinderen naar hartelust kunnen spelen, ik bedoel eigenlijk springen.
Verder grote stapels met kloofhout waarop het ook heerlijk klauteren is. Meestal rijdt er nog een paardentram. Dit jaar mocht je voor 1 euro per persoon mee. En ook nog overdekt. Ben je daar na een bepaalde tijd uitgekeken dan is er op honderd meter nog een leuke speeltuin.
In de tuin van de schaapskooi staan picknickbanken waarop je zelf meegebracht lekkers kunt nuttigen. Maar ook zijn er zeer voordelig pannenkoeken te verkrijgen. En voor de lekkere trek tussendoor gratis kaas proeven van geitenmelk gemaakt.
Een heel relaxed kinderfeestje op deze manier.


Afgelopen week ging onze jongste dochter met de schaatsvereniging schaatsen in de schaatshal in Rotterdam. Dit uitje werd georganiseerd omdat er niet op natuurijs geschaatst kon worden dit jaar.
Dus op naar de zolder en alsnog even de schaatsen bekeken. Haar roze schaatsen pasten niet meer. We hadden nog wel zwarte staan, maar die zijn voor jongens toch? Daar wisten we wel raad mee.
Met wat bling bling plaksteentjes erop werden het zowaar dure Schwarovski schaatsen en was dochterlief weer tevreden.

De laatste dagen was het lekker vertoeven in de moestuin. Ook één van onze katten heeft er een lekker plekje gevonden. De bedoeling is dit jaar meer opbrengst uit de moestuin te halen. Ik vind groente behoorlijk prijzig en wat is er nu lekkerder om zo uit eigen tuin te eten. De kinderen hielpen volop mee met voorzaaien. Gisteren nog wat stukjes gespit. Steeds een klein stukje afgewisseld met wat rommelen en zaaien om spierpijn te voorkomen. Het voordeel van nu spitten is dat de grond zo lekker zacht is.



Deze maand wil ik beginnen met een ouderwetse grote schoonmaak. Door wat lichamelijke klachten is alles al een hele periode met de franse slag gedaan. En dat is nu duidelijk te zien, zeker met de stralende zon die in huis schijnt. Bovendien hebben we een oude hond en vier katten. De haren vind ik dan ook overal. En wat dacht je van het stof wat onze oudste dochter meeneemt vanuit de paardenstallen. Nou ja, de viezigheid weegt gelukkig niet op tegen het plezier ervan. Ik hoop er voor de pasen mee klaar te zijn. Dus ik neem de schoonmaakperiode ruim om niet te veel druk op te ketel te plaatsen. Ik wil dan ook echt alle hoekjes, gaatjes, randjes, kastjes en dergelijke meenemen. In de schuur staat al een hoekje vol met spulletjes die we verzamelen voor een kleedjesmarkt of zo. Ik heb al jaren in de planning om naar een vrijmarkt toe te gaan met Koningsdag, maar het komt er door allerlei redenen gewoon niet van. We beginnen kleinschalig met de kleedjesmarkt van de speeltuin, maar mijn ervaring leert, dat de opbrengst daarvan niet zo hoog is. Maar goed, de kids vinden het leuk, dus slepen we de dozen er dit jaar ook maar weer naartoe.