Zoeken in deze blog

vrijdag 27 mei 2016

Een huis zonder deuren.

Ooit zag ik het op tv, een huis zonder binnendeuren, behalve één deur naar de badkamer en de wc. Pas zag ik op pinterest weer een huis voorbij komen zonder binnendeuren. Het lijkt mij ideaal. Wij hebben een oud groot huis met schrik niet, 22 binnendeuren. En oh wat vond ik 15 jaar geleden die deuren leuk met ruitjes en panelen. Nu is het een grote ergenis. Ruitjes in een deur met een groot gezin, daar heb ik destijds niet goed over nagedacht en dan al die randjes op de panelen.

Over randjes gesproken. We hebben toen hoge plinten in huis laten maken met een mooi profiel bovenaan. Aaaach, hoe heb ik het ooit kunnen verzinnen. Prachtig hoor, maar zo niet praktisch.
In verschillende kamers hebben we een lambrisering, dus nog meer randjes.
Ik blijf nu dromen van een huis zonder plinten, binnendeuren en randjes. Zoveel makkelijker schoon te maken. Ook de buitenramen hadden een roedeverdeling. Daar hebben we verandering in aangebracht bij de aanschaf van dubbel glas. Het oogt veel rustiger en maakt handiger schoon. In huis hebben we ook veel balken plafonds. Het zijn echte sfeermakers, maar de spinnen maken er op veel plaatsen mooie kunstwerken.

Toch geniet ik van ons huis. Het is echt een leefhuis, een deur met kale plekken van de krabpogingen van onze katten maakt me niet zoveel uit. Maar het moet wel schoon zijn. Wat ben ik dankbaar met mijn hulp. Maar wat zouden we veel extra kunnen sparen of juist minder hoeven te werken als we een kleiner huis hadden gehad wat minder bewerkelijk was.

Ooit had ik de droom, in een ver verleden, een klein huis ergens aan het water. Het is een groot huis geworden aan een sloot. Hihi, hoe kan het gaan in het leven. En nu zou ik weer terug willen naar een kleiner huis, liefst gelijkvloers. Ons huis heeft drie trappen die dagelijks worden gebruikt, grrrr.
Oh nee, nog een extra trap naar de kelder. Die stond 15 jaar geleden ook vol met voorraad. Mijn eigen winkeltje aan huis. Dat hebben we tegenwoordig teruggebracht naar één plank met voorraad en een diepvrieskist. Minimalisme een trend. Ik denk van wel, en aan deze trend doe ik wel graag mee, want het is zo praktich. Zijn er ook minimalisten onder mijn lezers die al jaren minimalist zijn?



donderdag 26 mei 2016

consuminderen en minimalisme

Minimaliseren lijkt een trend te worden. Zelfs mijn bejaarde moeder doet eraan mee. Ineens wil ze een leger huis want dat werkt zoveel makkelijker. Dat is ook één van mijn motivaties voor het minimaliseren. Maar toch denk ik dat het over bijvoorbeeld 7 jaar juist weer de trend wordt om je huis weer helemaal vol te zetten. Nu doe ik niet aan trends mee, ik maak altijd bepaalde overwegingen voor ik iets aanschaf.

+ Waarom wil ik het hebben, wat zit erachter zeg maar.
+ Wil ik het over een maand nog hebben, dan ga ik serieus nadenken over een eventuele aanschaf.
+ Heb ik het niet dubbel. Ik streef bijvoorbeeld naar 1 dekbedovertrek per bed.
+ Is het praktisch, staat het nergens in de weg.
+ Kost het veel onderhoud, dan wordt het een nee.
+ Kan ik het lenen of huren.
+ Is het tweedehands te koop, het antwoord hierop is dat werkelijk bijna alles tweedehands te koop is.
+ Kan ik zonder.

De laatste vind ik nog een lastige. Want het antwoord is bijna altijd ja. Er hoeft niet echt een dekbedovertrek over een dekbed. Ik vind het zelfs onhandig. Ik was gewoon de dekbedden regelmatig. Maar oké, ik heb ook dekbedovertrekken, want zeker als jeugdzorg, zoals o.a. een voogd komt kijken met een kind naar hun eventuele toekomstige slaapplaats, staat het toch een beetje zielig, een bed zonder dekbedhoes. Deze dilemma's houden mij de laatste tijd bezig.

Kan ik bijvoorbeeld zonder. Als voorbeeld geef ik hier een pedaalemmer in de wc en badkamer.
Ik loop altijd met mijn maandelijkse lappen naar de keuken en gooi het direct daarin. Ik zou ook rechtstreeks naar de container buiten kunnen lopen, dan zou ik zelfs de pedaalemmer in keuken niet meer nodig hebben. Maar is dat handig nee, dat is weer lastig voor visite die ook met maandelijkse ongemakken te maken hebben.

Wat vazen betreft heb ik ondervonden dat het zeer handig is als je er meer dan één in huis hebt. Pas hadden we wat te vieren en dan is het niet leuk als je bloemen krijgt en niet weet waar je ze in moet zetten. Uiteindelijk hebben de sapkan en maatbeker hun dienst bewezen na de bloemen extra te hebben ingekort. Ikzelf maak weleens één bloemstuk of koop een paar losse bloemen die ik solitair in een flessen zet. Maar wanneer mijn huis vol bossen bloemen staat, vind ik het een onrustig gezicht.
Haha, sommige mensen die niet van mijn blog weten, gelukkig maar ;), zullen me voor gek verklaren.

Een voordeel van een minimalistisch huis vind ik dat wat er staat ook werkelijk in het oog springt en niet opgeslokt wordt door overbodige rommel. De schouw van de kachel komt veel mooier uit als de aandacht naar de ornamenten en houtsnijwerk wordt getrokken in plaats van naar vele beeldjes ofzo.
Het belgisch hardstenen werkblad in de keuken is een echte eyecatcher zonder potten met pollepels,flesjes, koffiezetapparaten etc.
En de zwart wit geblokte marmeren vloer is ook veel mooier zonder kleedjes.
Zelfs buiten geniet ik van mijn terras zonder potten met bloemen die ik anders dagelijks water zou moeten geven. Eén mooie bloembak valt op. Bij meerdere, verminderen ze hun individuele schoonheid.




donderdag 19 mei 2016

G.ezinshuis en consuminderen, huishoudelijke hulp

Tja, en dan ben je consuminderaar en kom je in dienst als g.ezinshuisouders bij een organisatie. Ze zijn komen kijken van facilitaire zaken. Er zijn brandblussers geplaatst, rook- en dioxine melders. De ramen zijn beveiligd op de kamers waar de pleegkinderen slapen. Er zijn horren geplaatst en rolgordijnen. Allemaal nieuw. Wat kan zo'n organisatie een hoop besparen als ze je een budget geven om het zelf te doen. Ik kreeg een boek met stalen van stoffen voor rolgordijnen, waar we uit we konden kiezen. In dat boek zat ook een prijslijst. Oei, dat is schrikken, een rolgordijn kostte al snel zo'n 250 euro? Dat vind ik een enorm bedrag. Ik koop normaal zoiets tweedehands en ben dan niet meer dan 10 euro kwijt. We kregen wel een budget om de kamers in te richten. Ze waren er echt niet kinderachtig mee en ja het is makkelijk als je naar de I.kea kunt rijden en zomaar uit kan zoeken en in kan laden. De bonnen worden netjes ingeleverd en verantwoord. Als ik een kwart van het budget had gekregen was het ook gelukt om alles tweedehands of gekregen aan te schaffen. Maar dan valt het voor de organisatie niet te verantwoorden. Jullie begrijpen dat het ontzettend tegen mijn gevoel in ging allemaal. Van het budget werd verwacht dat je een kast, bed, bureau, stoel, dekbed, linnengoed, lampen etc. zou kopen. Het staat er nu allemaal netjes opgesteld en het is een plaatje geworden. Mijn kinderen zitten nooit boven aan hun bureau te leren, dat doen ze beneden aan tafel of op bed. De bureaus die in hun kamer staan zijn bezaaid met spulletjes en stapels kleding. De functie van een bureau is hiermee verloren. Maar goed. We zijn er klaar voor.

Gisteren zou ons eerste g.ezinshuiskind komen. Welkom in de jeugdzorg. De plaatsing ging op het laatste moment niet door. Ze ging uiteindelijk naar een gesloten instelling. Heel triest, er was al kennis gemaakt en je bent erop ingesteld dat ze komt, maar ze werkte niet mee en het alternatief was een gesloten instelling. Jammer hoor, ik had haar bij ons nog een kans gegund.

De knop is dus weer omgezet en nu zijn we in afwachting van de eerste plaatsingen. Ik zal over de kinderen die bij ons geplaatst worden niet zo heel veel vertellen in verband met hun privacy.

Ik ben ook nog op zoek naar blogs om te volgen van andere g.ezinshuisouders en/of pleegouders. Maar ik kan ze eigenlijk niet vinden. Wel wat websites maar geen blogs die worden bijgehouden.
Heb je er toevallig één of weet je er één, let me know.

Verder heb ik de afgelopen twee weken, twee verschillende huishoudelijke hulpen aangenomen. Ik heb gekozen voor twee verschillende waarover ik de uren verdeel zodat ik bij ziekte en vakantie van één van de twee niet ineens niemand meer heb. En ze hebben al gewerkt. Wat een verademing. Ik kom gewoon helemaal tot rust. We hebben echt een groot, oud huis waarin ontzettend veel huishoudelijk werk zit. Niet zozeer vanwege het groot, maar juist vanwege het oude. In een oud huis is er meer stof en het stof is zwarter, echt waar. En alhoewel ons huis vrij minimalistisch is ingericht, zijn de vierkante meters voor wat betreft zemen, dweilen etc. niet te onderschatten. Als ik ons huis boven en beneden moet stofzuigen en daarna nog de dweil er door moet halen ben ik onafgebroken drieënhalf uur bezig. Het geeft echt een rust, dat ik nu weet dat wanneer ikzelf minder tijd heb omdat mijn energie uit moet gaan naar alle kinderen, het schoonmaakwerk toch wordt gedaan. En geloof me, er blijft genoeg over wat ikzelf moet doen. Maar het scheelt me gewoon veel sopuren.