Zoeken in deze blog

dinsdag 7 april 2015

verbazingwekkend en schuldhulpmaatje

Verbazingwekkend is het. Pas waren we op visite bij nieuwe buurtbewoners. Een gezellige avond met aardige mensen die op zo'n eerste kennismaking geen blad voor de mond namen wat betreft de reden dat ze in dit huis waren gaan wonen en hun financiële situatie.
Doordat ze hun vorige huis met verlies hadden verkocht zaten ze nu met een flinke restschuld. In hun huidige huurhuis zijn ze van plan om dit zo snel mogelijk weg te werken en dan een ander huis te kopen waar ze voor lange tijd hopen te wonen. Op zich natuurlijk een nobel streven. Maar als ik dan zie dat er een motor en twee auto's voor de deur staan. Bovendien loopt kid in de laatste mode en ook mevrouw en meneer zien er dagelijks gelikt uit dankzij wekelijkse winkelsessies. Elke week staan er grote bossen bloemen op tafel en toen we op visite kwamen werd ons heerlijke hapjes en het duurste gebak geserveerd. En de patat voor twee personen en één kid word wekelijks bezorgd. Een jong stel met kid dus. Alle twee hbo-geschoold met een goede baan. Zullen ze nu niet in de gaten hebben dat met een beetje aanpassen in levensstijl die restschuld zo weggewerkt is. Maar het draait dus vooral om uiterlijk vertoon. Hoe krom kan het zijn als ze een vrijwel nieuw autostoeltje bij het grof vuil zetten en je weet dat er aan een tweede kindje wordt gewerkt.

 Maar goed, ik wordt niet voor niets schuldhulpmaatje.  Een vrijwilligersfunctie waar ik erg veel zin in heb. Deze maand ga ik drie hele dagen op cursus om de fijne kneepjes te leren. Na jaren in en rond het huis weer een stapje daarbuiten. Ik hoop hiermee een hoop ervaring op te doen om misschien in de toekomst een betaalde baan te kunnen krijgen. Voor mezelf is er niets verplicht. Het komt op m'n pad of niet. Dus geen druk op de ketel. Met die basis wil ik kijken of het er ooit van komt om in de toekomst weer betaald te gaan werken. Ik heb er jaren over gedaan om erachter te komen waar mijn hart ligt. Alhoewel ik in het verleden leuke banen heb gehad, bracht er geen één daarvan echt voldoening. Nu dus eerst vrijwillig aan de slag. Ook dat geeft me wel een goed gevoel. Ik ben niet meer zo van meer gaan verdienen en dan dit of dat gaan doen of iets groots aanschaffen. Nee juist minderen, consuminderen en kleiner. Dat zijn tegenwoordig mijn steekwoorden. Maar ja iedereen denkt daar verschillend over en wie ben ik om te zeggen wat goed is of verkeerd. Daar zal ik als schuldhulpmaatje wel achter gaan komen. Bovendien heeft ieder z'n eigen achtergrond, dus ga ik zonder vooroordelen met deze mensen aan de slag. Schuld door eigen schuld of niet. Alles is met dit werk mogelijk. Mijn taak om mensen  (schuld) bewust te maken en ze er zo snel mogelijk van af te laten komen. En dan nog blijkt één van de twee weer terug te vallen in oude gewoontes volgens de coördinator. Toch heb er zin in!!!!

4 opmerkingen:

 1. Iedereen maakt andere keuzes, ik begrijp je verhaal ook niet, maar als ze ondanks het uiterlijk vertoon hun schuld kunnen wegwerken, dan is er niets mis mee. Als ze daardoor verder in de problemen zouden komen zou ik er wellicht wat anders over denken.
  Succes als schuldhulpmaatje! Ik heb er ook regelmatig aan gedacht, maar die trainingen en cursussen houden me een beetje tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat goed dat je dat gaat doen,wij hebben ook ooit hulp ermee gekregen,nu hebben we een mooi programma op de computer staan echt ideaal,we weten precies wat er in en wat er uit gaat,wij hebben geen hulpje meer nodig ,gelukkig maar,maar ze zijn zeker nodig,succes hoor met deze uitdaging en ik hoop voor je dat je er een betaalde baan aan over houd

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als SHM krijg je straks toch net iets andere inzichten en zou je zo'n blog als deze waarschijnlijk niet meer typen want jij noemt het verbazingwekkend maar ventileert ondertussen wel jouw mening over andermans situatie terwijl je de ins en outs niet (genoeg) kent.

  Als maatje loop je met iemand in de schulden mee en ook al vind jij straks dat hij of zij ergens best op kan bezuinigen, geef je alleen advies en blijft het aan hem of haar om hierover zelf te beslissen. Er zit soms nog zoveel achter waarom ze zo handelen. Het is als maatje om dat niet te veroordelen, ook al zal je het niet altijd begrijpen.

  Succes met je opleiding, het is mooi maar soms pittig vrijwilligerswerk ... zei zij uit ervaring :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ik snap dit verhaal wel, soms snap je niet hoe mensen dingen oplossen omdat je het zelf op een heeel andere manier zou doen, zodat het ook veel sneller gaat. Maar idd iedereen maakt zijn eigen keuzes zie dat ook veel om me heen, ook klagende mensen die nooit iets 'kunnen'sparen maar idd wel bovenstaande luxe dingen doen, ja dan kan ik ook niet sparen;-) Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen