Zoeken in deze blog

donderdag 26 april 2012

kosten begrafenis

Na maanden extra drukte vanwege zieke schoonpapa, heeft hij nu eindelijk rust gevonden. Wat een strijd heeft die man gestreden en wat heeft hij geleden. Vooral de laatste 4 weken waren mensonterend. Voor ons breekt er nu een rustigere tijd aan. Niet meer dagelijks op en neer. Het heeft enorm veel extra kosten met zich meegebracht, benzinegeld, parkeergeld, opnemen vrije dagen en ga zo maar door.

Waar ik me over opgewonden heb, maar aan niemand heb laten merken hoor, is dat wanneer de begrafenisondernemer een aantal uren na het overlijden aankomt, de nabestaanden in een sneltreinvaart moeten beslissen over al het gebeuren rond de begrafenis. Er wordt van alles aangedragen van mogelijkheden en dan is iedereen moe en stemt eerder toe. Als je dan na twee dagen een prijsindicatie vraagt, val je bijna van je stoel.
Ik vind het zo gemeen, dat mensen niet gewezen worden op hoe je de begrafenis zo goedkoop mogelijk kunt houden en daarna eventueel kunt aanvullen met speciale wensen. Er zou een minimum tarief moeten zijn, gebaseerd op kosten waar je niet omheen kunt. Dan denk ik nog aan een aanvullende prijslijst die je nestje onder ogen krijgt. Het meeste wordt namelijk klakkeloos vermeld terwijl je hoofd er natuurlijk helemaal niet naar staat. Mijn schoonfamilie is niet vroeg genoeg bij elkaar gaan zitten om het een en ander uit te zoeken. Ik heb mijn lesje wel geleerd. Binnenkort ga ik eens uitzoeken hoe het zo goedkoop mogelijk kan met daarin mijn wensen verwerkt. Dat leg ik dan heel ver weg, want ik hoop natuurlijk dat het nog een ver van mijn bed show blijft.

Een normale krans voor op de kist, kost 200 euro, absurd toch. Een gelijksoortige krans met eitjes of kerstdecoratie kost misschien 60 euro. Maar omdat het een rouwkrans is, wordt er maar gelijk een hoger tarief gerekend. Wij hebben een oasen hart gekocht bij de bloemist voor 15 euro en hebben bij de rozenkweker heel veel rozen gekocht voor 20 euro. Deze hadden dan bijvoorbeeld een kromme steel, maar je gebruikt alleen de bovenkant. Het werd een plaatje. Heel persoonlijk met tussen de rozenknoppen, de pasfotootjes van de kleinkinderen.

Ik hoop nu ook weer wat meer tijd te krijgen voor het bloggen. Er ligt al een heel lijstje klaar met waar ik het de volgende keren over wil hebben, natuurlijk in het kader van consuminderen

1 opmerking:

 1. Gecondoleerd met je schoonvader.
  Jammer dat ze niet eerder dingen hebben geregeld. Je mag heel veel zelf doen. Zelf aangifte doen van overlijden, zelf afleggen, kaarten zelf maken etc. In de Genoeg heeft een jaar of wat geleden een artikel over gestaan.
  Wat ook mooi zou zijn is dat na de uitvaart de mensen niet naar een aula gaan, maar naar iemand thuis. Dat familie of buren voor eten en drinken zorgen. Goedkoper, en vooral veel persoonlijker.

  Dat van die rouwkransen heb ik ook gelezen. Kun je beter een gewoon bloemstuk bestellen of zoals jullie als je zoiets kunt om het zelf te maken.

  Heel veel sterkte nog de komende tijd.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen