Zoeken in deze blog

donderdag 10 januari 2013

rondkomen schuldsanering

De meeste van ons bezuinigen denk ik uit vrije wil om bijvoorbeeld voor iets te sparen of de hypotheek af te lossen. Maar hoe zou het voelen om rond te moeten komen voor een bepaald bedrag wat je krijgt met een gezin in de schuldsanering. Ik wil die uitdaging graag aangaan. Niet voor een week, want dan denk je ik koop die broek wel over twee weken, maar voor minimaal een periode van 3 maanden.
Weet iemand hoeveel je krijgt in de schuldsanering met 2 volwassenen en 4 kinderen en wat moet je daar allemaal van doen? Op deze manier wil ik dus 3 maanden rondkomen van het bedrag dat je normaliter in de schuldsanering ontvangt. Het bedrag dat het minder is dan onze normale uitgaven wil ik dan overhouden en sparen.

16 opmerkingen:

 1. Ik weet dat een moeder en kind rond de 35 euro krijgen per week. Ik heb dat van dichtbij gezien, maar zag ook dat de basis dan ook heel anders is. Ik hoorde toen dat 35 euro dan wel heel schrijnend is. Zij hadden, doordat het voor de sanering ook al niet ruim was,bijvoorbeeld geen kledingkast met goede kleding of andere spullen of goed beddengoed zoals wij dat wel hebben en dan begin je ook meteen anders.
  Ik ben benieuwd naar je bevindingen! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je per maand krijgt hangt af van je inkomen. Het zg. vrij te laten bedrag. Daarin zitten wooncorrecties, evt. autocorrecties, zorgverzekering en eigen risico in verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee van je! Ben benieuwd hoe het je zal verlopen!
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat goed dat je dit aandurft! Ik zou het denk ik niet kunnen/willen. Ik zou dan toch het gevoel hebben dat ik mijn kind iets ontzeg wat niet nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik weet het niet zeker voor 2013 maar in 2012 was het volgens mij 20 euro voor de 1e volwassene en daarna een 10tje per persoon.
  dat zou 70 euro in de week betekenen voor jullie gezin maar daar moet je alle variabele uitgaven van doen ( dus niet alleen eten en drinken, verzorging voor evt huisdieren schoonmaakmiddel ed,) maar ook kleding, schoenen, geld voorschoolreisje kinderen, kadootjes, vervanging/aanvulling huisraad etc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je voor je info, daar ga ik mee aan de slag
   dus 3 maanden lang leven van 70 euro per week.

   Verwijderen
 6. Je kan je eigen vrij te laten bedrag uitrekenen met de vtlb calculator die je op internet kan vinden. Iedere berekening is anders omdat er naar de gezinssituatie wordt gekeken. Met het vtlb (vrij te laten bedrag) moet je niet alleen je vaste lasten betalen maar ook je eten, kleding, verjaar- en feestdagen, vervanging van de wasmachine, enz. Oh ja, je eigen bijdrage ziektekosten is er ook in verwerkt. Succes!

  Een WSNP bewindvoerder

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Poeh, dat is pittig! Rondkomen van 70 euro per week. Toch niet met man, 4 kinderen en alle dieren? Dat kan niet lukken, toch? Of wel? Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het gaat naar je inkomen en hoeveel vaste lasten je hebt.
  En je schulden die afbetaald moeten worden.
  Volgens mij kun je dat niet goed vergelijken en moet je
  een minimaal bedrag instellen zelf.
  ik dacht dat het 35 euro per volwassene is en per kind 10 euro extra, maar dat lijkt mij ook veel.

  ik ben dus aan het consuminderen op mijn manier,
  want wij hebben wel schulden,maar zijn niet meer achter met de rekeningen dus nu pakken we de schulden aan.
  en als ik dan naar ons weekinkomen kijk geef ik nog steeds te veel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste happy family.

  Drie maanden is niets vergeleken bij de 36 maanden of 60 maanden die de schuldsanering kan duren. Het is vol te houden voor een ieder die pas begint, maar het is het langdurig volhouden dat het moeilijk maakt. Ik zelf zit ook in de WSNP en moet nog 18 maanden. Maar om maand in en uit te vertellen tegen je kinderen...... nee, dat kan niet of nee, ik heb niets meer over. En hoe graag je ook het zo willen geven het is gewoon niet haalbaar. Buiten dat je van weinig rond moet komen is het ook de constante verantwoording dat je moet alfleggen voor alles wat je doet, koopt of ontvangt.
  Soms krijg je leefgeld, maar ik ontvang een Vrij te laten bedrag. Met dit bedrag moet ik alles betalen...vaste laten, school, huishoudgeld, verzekeringen enz.Echt alles dus....geen extra's alles van dat bedrag.

  In mijn ogen is het dus een samenhang van meerder factoren die het niet prettig maken omm in de WSNP te zitten.

  Echter één ding is zeker ik kijk uit naar de dag dat mijn salaris geheel voor mij is.
  In jou geval zal je veel over houden.... ik wens je veel succes er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben dit project 6 jaar geleden begonnen. Toen ben ik uitgegaan van een bijstandsuitkering en periode van 6 maanden. Eén maand vond ik te kort omdat je dan betalingen en sociale verplichtingen die geld kosten uit kunt stellen, bij 3 maanden ook nog wel, maar een jaar vond ik niet te overzien. Achteraf was 6 maanden goed gekozen omdat het 3 maanden duurde eer ik niet meer gek werd van de hele dag aan geld te denken. Na 6 maanden heb ik er nog eens 6 maanden aan toegevoegd en uiteindelijk doe ik het met een tussenpose van een half jaar nog steeds.
  Omdat ik het oorspronkelijk maar een half jaar zou doen en daarom niet een vakantiehuisje even kon verkopen en weer terugkopen, heb ik de uitgaven daarvoor buiten de begroting gehouden. Wel met het besef dat als ik werkelijk in die situatie was beland het huisje natuurlijk verkocht moest worden.
  Ik vind het heerlijk overzichtelijk geworden en dat geeft rust. Ik kan nu heel goed in winkels rondlopen en kijken wat er allemaal te koop is zonder dat ik de behoefte heb om iets te kopen. Toch denk ik wel steeds dat als ik echt met zo weinig rond zou moeten komen, het een stuk moeilijker zal zijn. Nu zit in mijn achterhoofd dat ik alles kan kopen wat ik maar wil omdat mijn spaarrekening flink doorgroeit. Dat maakt het bezit van iets helemaal niet meer aantrekkelijk. Ik denk alleen nog maar aan de nadelige kanten van iets bezitten. Onderhoud, verzekering, schoonmaken, opslag.
  Bovendien kan ik elke maand alles opmaken wat ik mezelf als salaris geef. Ik hoef geen geld te reserveren voor vervanging van spullen. Als er iets stuk zou gaan, kan ik het van spaargeld kunnen betalen.
  Kortom: het lijkt me vreselijk en ik zou me terugtrekken uit het sociale leven, veilig in mijn huis waar de uitgaven beter in de hand te houden zijn, als ik echt zo weinig te besteden zou hebben. Maar het doen alsof bevalt me goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Happy Family,
  Hoe is het bevallen de 3 maanden die u het geprobeerd heeft? Vooral in het begin zal het heel erg wennen zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mijn schuldsanering is mis lukt en moet nu wsnp aan vragen maar heb 1 jaar in het minnelektraject gezeten word dit ook mee geteld

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik geef aan boodschappen zo rond de 1000 euro uit iedere maand...
  gelukkig hou ik dan nog 3 over

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een gezeur allemaal zeg. Beter 60 euro in de week dan alle schulden tot het einde terugbetalen. Vaak doen de mensen het allemaal zelf al die schulden maken. Ik ben alleen met 4 kids en werk me kapot maar in de sanering nooit want ik zorg ervoor dat ik daar niet in kom. Gewoon op tijd een regeling treffen als je het niet kunt betalen. Maar goed sommige presteren het gewoon om voor een 2 e keer zoveel schulden te maken dom dom dom

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi,
  Via Google belandde ik op je website.
  Mijn naam is Renée Lamboo-Kooij en ik ben freelance journaliste, onder andere voor tijdschrift Flair. Hiervoor schrijf ik de rubriek Waar Doet Ze Van, over de financiën van vrouwen in de doelgroep. Over wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat, etz. Het is anoniem, dus geven we iedereen die meedoet een alternatieve voornaam. Ik zou jou willen vragen of je het leuk vindt om mee te werken aan deze rubriek?
  Hoor graag van je.
  Groeten, Renée Lamboo-Kooij

  BeantwoordenVerwijderen