Zoeken in deze blog

maandag 7 januari 2013

de balans opmaken

Wat een stilte in huis. Nu is iedereen naar school en z´n werk en heerst er na ruim twee en halve week weer complete stilte in huis. Dat zijn momenten waar ik echt naar kan verlangen. Alhoewel ik een gezin met 6 personen niet groot vind, tellen mijn kids wel voor twee. Dus twee maal vier is acht. Ik hou natuurlijk onvoorwaardelijk veel van ze maar het zijn echte energievreters. In de vakantie is er van huishouden niet veel terecht gekomen en nu kleeft alles zo´n beetje. We hebben hier ook nog kerst gevierd met de hele familie en niet te vergeten een verjaardag. Bovendien was ons huis met de jaarwisseling ook druk bezet. Volgend jaar mogen wij van andermans gastvrijheid gebruik maken. Ik heb wel alles opgeruimd en de was is aan kant, dus ik kan gelijk met boenen beginnen. Gisteren de financiële balans opgemaakt. Het is de afgelopen jaren snel gegaan met aflossen, maar de aankomende jaren zal minder hard gaan. Dat houdt me ook bezig. Ik wil wat extra inkomsten binnenhalen, maar hoe weet ik nog niet. Ik kan op de donderdag nog wel wat extra oppaskindjes erbij hebben, maar het aanbod is zo'n beetje uitgeput. In onze omgeving is iedereen voorzien van oppas en het lijkt wel of er steeds meer oppasmoeders komen en minder moeders er gebruik van maken. Dus het is nog maar de vraag of ik mijn huidige vier oppaskindjes kan behouden. Inkomsten moeten dus ergens anders vandaag gaan komen. Misschien nog wat dingetjes op marktplaats aanbieden, maar ook dat aanbod is aardig uitgedund. Ik heb de laatste jaren al zo veel via marktplaats verkocht. Ik blijf nog even filosoferen. Uiteraard zijn suggesties van harte welkom.
Ons huis staat nog steeds te koop. We hebben echt een enorme overwaarde (het was ooit een bouwval en nu niet meer), dus we kunnen nog wel zakken, maar zelfs dan denk ik niet de het storm loopt.
Eigenlijk loopt het financieel eigenlijk dus allemaal zo z'n gangetje en dat vind ik een vervelend idee. Het moet sneller en sneller.
Ik heb pas mijn dagboek nog eens doorgelezen van toen ik ongeveer 12 jaar was. Daar omschreef ik mijn droom in. Een klein huisje aan het water. Het is een enorm huis geworden aan een sloot. Maar mijn toenmalige droom bestaat nog steeds. Klein maar fijn en dan met de wijsheid van nu eraan vastgekoppeld, zonder hypotheek. Onze huidige hypotheek is een lachertje,voor dat maandbedrag kun je normaliter nog geen eenkamerwoning  huren. Maar de stookkosten en gemeentelijke belastingen zijn  wel enorm hoog met ons huis. Deze vaste lasten kunnen bijna niet naar beneden. Ooit wordt mijn droom van twaalfjarig meisje werkelijkheid. Maar ik heb de laatste jaren te veel meegemaakt dat er voor bepaalde mensen geen ooit komt door overlijden op zeer jonge leeftijd. Daarom heb ik mezelf de opdracht gegeven ook te leren te genieten van elke dag in het nu en niet het financiële gebeuren een obsessie te laten worden. Geluk is niet afhankelijk van geld. Geluk zit in de kleine dingen. Dat moet ik maar meerdere malen per dag tegen mezelf gaan zeggen.

4 opmerkingen:

 1. Ñou het lijkt net mijn verhaal over die kinderen. Wat een stilte.. Oorverdovend stil kan ook :)
  Er zijn steeds meer ouders die thuis zitten omdat ze geen baan meer hebben. Toch denk ik dat de komende jaren gastouders nog meer in trek komen omdat je betaalt naar wat je afneemt en dat is bij een KDV niet zo. Tenminste bij de meeste niet. Bijvoorbeeld: Mijn vriendin haar kinderen gingen naar de BSO ze betaalde tot zeven uur maar ze werden om half vijf al door mijn vriendin haar man opgehaald. Voorheen was het zo spotgoedkoop dat ze dat niet uitmaakte. Het is nu zo duur geworden dat ouders liever een gastouder hebben of een oppas die ze zwart betalen. Dat is volgens mij het unique selling point van gastouders. Fijne poetsdag ik begin om tien uur..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en ook ik geniet vandaag van de stilte nu de kinderen weer op school zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas is geld noodzakelijk in het leven, maar er zijn inderdaad belangrijkere waarden.
  een goed en gezegend 2013 gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is ook de rust teruggekeerd na de drukke vakantie. En dat voelt ook wel weer heel fijn. Hoewel ik nu wel heel erg onze laatste kat mis.

  BeantwoordenVerwijderen