Zoeken in deze blog

woensdag 16 januari 2013

start proef schuldsaneringsbudget

Naar wat onderzoek en dankzij jullie reacties ga ik het als volgt aanpakken. Ik pin vanaf 1 februari elke week 70 euro. Daar moet ik boodschappen van doen, ov-vervoer, telefoonkaarten, zakgeld kinderen, collectes, tanken auto (ik reken alleen mijn auto, want die van mijn man wordt vergoed door zijn werk), cadeautjes, kleding, zwemles en overige uitgaven, ook de uitgaven van voer voor poezen, hond, kippen en varken. De paarden reken ik niet mee. Dat verdien ik zelf met oppassen en bovendien denk ik dat mensen die in de schuldsanering zitten hun paarden niet mogen houden.
Ik ga kijken of ik de uitgaven precies kan bijhouden en zal zien of ik het kan publiceren. Heb er zin in.
Ga me er tot 1 februari mentaal op voorbereiden.
Net nog weer een paar puntjes op de i gezet met aanpassingen in het huis om zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken en niet te vergeten minder onderhoud wat betreft schoonmaken. Ons koffiezetapparaat staat netjes in een kastje en haal ik alleen met een verjaardag tevoorschijn. Nu schenken we gewoon gekookt water in een los filter op een mok. Kan ik wel doen, want manlief is de enige die koffie drinkt in ons gezin. Soms stond het koffiezetapparaat wel 2 uur aan voor 3 kopjes koffie, erg hé, dat is nu dus niet meer mogelijk.
Ik las een blog van Teunie in eenvoudigleven.blogspot.com over hoe haar moeder vroeger leefde en met een gezin genoeg tijd over had om haar huis netjes bij te houden. Dat wil ik ook. Men verwacht tegenwoordig zoveel van ons mensen dat we vaak automatisch met de stroom meegaan. Ik heb het ook gedaan hoor, in besturen van scholen, verenigingen etc. Maar een aantal jaar geleden ben ik overal mee gestopt. Wat een tijd scheelde dat. Ik had mijn tijd en vooral energie hard nodig om in mijn eigen gezin te steken. En wat een gat in de markt zou het zijn als de schoenmaker weer langs de deur zou komen en de melkboer weer terugkomt. Dan bedoel ik niet de SRV wagen maar gewoon een melkboer, een groentenboer, etc. Ik probeer het nu zoveel mogelijk via internetwinkels. Voor kleding ga ik echt niet speciaal de deur meer uit. Ik winkel lekker op de bank via marktplaats als alles rustig is in huis net zoals een andere pan, speelgoed, beddengoed etc.
Als alternatief voor de groenteboer ga ik op zoek naar een hobbytuinder bij ons in de buurt, waar ik een afspraak mee wil maken om wekelijks onbespoten groente van af te nemen. We hebben zelf wel een moestuin, maar dat is meer voor de kinderen. Ik heb al veel dingen geprobeerd, maar mijn oogst valt altijd tegen. Tevens wil ik me verdiepen in de biologische boeren bij ons in de buurt. Geen idee of er een biologische boer binnen een straal van 2 kilometer zit.
Nou ik ga maar naar mijn mandje. Mijn hoofd een beetje rust gunnen, want ik heb plannetjes genoeg en ben daar in gedachten lekker mee bezig.

6 opmerkingen:

 1. Zien jou man en kinderen dit alles ook helemaal zitten?
  Ik ben heel benieuwd of dat allemaal lukt met 70 euro, en waar en wanneer stop je je vaste lasten in je nieuwe planning?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ook heel benieuwd of dit lukt, wij zijn gezin met 4 kids en een paar jaar geleden deed ik echt alle boodschappen voor 50 euro per week maar zit nu echt op een gemiddelde van 80 zonder gek te doen, zou het met 70 dus echt niet redden als daar ook cadeautjes benzine kleding e.d. afmoet, maarja als het moet dan moet het ook... Wens je succes met deze uitdaging en ben heel benieuwd naar de bedragen. Hoop dat je alle uitgaven met ons wil delen.
  Groeten Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je gaat een hele moedige uitdaging aan maar met 70 euro voor 6 man is denk ik erg aan de krappe kant. In de schuldsanering gaan ze grofweg uit van 40 euro voor de eerste persoon en dan 10 euro voor elk volgend gezinslid. Dat zou in jullie geval 90 euro betekenen. Als je geen kind meer in de luiers hebt zou dat goed te doen moeten zijn bij slim inkopen en veel zelf bakken, maken en verbouwen.
  Ik las iets terug je opmerking over pubers voor wie er geen frisdrank meer in huis zou komen. We hebben deze omschakeling deels gemaakt en eigenlijk loopt dat boven verwachting. Mijn kinderen drinken graag de vanillerooibosthee en rooiboscaramelthee van de Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pfff wat een opgave. Nee, die zou ik niet aangaan. Ik vind het erg knap van jou. Wat vindt je gezin hiervan? Heel veel succes met je challenge.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het vooral knap dat je ook de benzine laat meetellen. De overige boodschappen is wellicht nog te doen, maar benzine gaat hard. Ik moet hier al vele kilometers per week naar school reizen per auto. Dus voor mij is die 70 euro dan niet haalbaar. Voor de rest haal ik het wel.
  wel vind ik het tegenvallen hoe veel geld groente/fruit je per week kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke blog heb je! Ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen