Zoeken in deze blog

maandag 11 februari 2013

stand van zaken 70 euro project

Wat viel dat tegen zeg om met het budget van 70 euro uit te komen. Helaas is het de eerste week al niet gelukt. Ik kwam op 79 euro uit zonder benzinekosten. Als ik het zo evalueer is het wel heel netjes, want we hadden gisteren bijvoorbeeld onverwachts 4 extra eetgasten. Dan moet je toch uit je voorraad putten. Bovendien werkt manlief ook niet echt mee. Als ik bijvoorbeeld zeg, vandaag geen vlees bij de maaltijd, dan vind hij dat onzin, want er moet wel "normaal" gegeten worden. Maar goed, het gaat om een gemiddelde in 13 weken/3 maanden en dus hoop ik dat nog te halen, maar het zal heel moeilijk worden.
Vandaag dus weer 70 euro halen voor in de knip, daar moeten ook nog verjaardagsboodschappen van gedaan worden, want onze oudste dochter wordt 16 jaar. Dan hebben we ook 12 extra personen die blijven eten. Om de week voordelig te beginnen wil ik vandaag pannenkoeken bakken. Een eitje uit het kippenhok, wat boter, speltbloem, melk en een restje geraspte kaas heb ik nog wel in huis. Als toetje een mandarijntje. Tijdens een lunch op het werk van manlief bleef er een zak mandarijntjes over, die liggen nu bij ons op de fruitschaal.

De cadeautjes voor verjaardagen voor familieleden tel ik overigens niet mee in het weekbudget. Tegenwoordig geven we ongeveer 50 euro per kind uit. De cadeautjes voor het bezoeken van kinderfeestjes  en zo tel ik wel mee, maar ik heb altijd veel op voorraad en dat kost gemiddeld denk ik 2,00 per cadeautje.
Ik haal veel nog nieuw in de verpakking uit de kringloop en dan heb je voor 1 euro echt iets leuks waar je in de winkel bijvoorbeeld 7,50 voor betaal. Bijvoorbeeld knutselpakketjes liggen er veel. Niet alle ouders zitten namelijk te wachten op knutselen met verf of kralen bijvoorbeeld. Dus dat brengen ze dan weer naar de kringloop. Zo zag ik zelf afgelopen week voor 2,50 euro leuke gymschoenen staan, maar ja ik had niet genoeg budget dus ik heb ze laten staan en ze een beetje naar achteren geschoven. Ik hoop er binnenkort nog een keertje langs te gaan en als ik dan beter met mijn budget uitkom dan ga ik ze halen, als ze er dan nog staan tenminste. Ik probeer nog maar wat via MP te verkopen van mezelf, dan mag ik dat van mezelf weer extra besteden aan kleding.

Ik kreeg van een vriendin nog een lichte spijkerbroek van het dure merk Gerry Weber. Ze was erop uitgekeken en vroeg of ik hem wilde hebben. Natuurlijk. Ik pak alles enthousiast aan. En laat ook zien dat ik het draag door het gewoon een keer aan te trekken als ze bijvoorbeeld op visite komt. Dat enthousiasme resulteert dan weer in een kledinggift over een poosje. Want het is voor een gever heel leuk om te zien dat de gift ook echt wordt gewaardeerd. Ze stopte ook nog een leuke tuniek in mijn handen, die zij ook weer gekregen had. Dus neem alles aan en geef aan elkaar door. Op deze manier heb ik echt bijna niets gekocht het afgelopen jaar wat betreft kleding en schoenen.

Onze jongste dochter  van bijna 7 jaar wilde graag leren naaien met de naaimachine. Ik ben in mijn kast gedoken en vond een leuke witte strokenrok. Deze hebben we vermaakt tot een rok voor haar. Ze vond het reuze leuk om te doen en bovendien is het snel gemaakt. Het is voor een meisje van bijna 7 jaar nog niet zo leuk om een aantal dagen over een kledingstuk te doen, die wil gelijk resultaat zien. Zo'n schattig gezicht, die kleine vingertje voor het voetje van de naaimachine, met een blik van volle concentratie om recht te blijven gaan. Ondanks dat het een zomerrok is heeft ze de rok verder heel de middag en avond gedragen.

8 opmerkingen:

 1. Leuk die naaiactie met je dochter. Slim het project aan haar leeftijd aan te passen.

  Mbt het budget / 'normaal' eten. Mijn ervaring is dat het 't beste werkt om niet te zeggen dat je zuiniger aan doet / met minder vlees kookt enz.

  Zorg gewoon dat het lekker is / aansluit bij de smaak, maar kijk waar je hoeveelheden vlees kunt verminderen of weg kunt laten.

  Als ik tegen manlief zeg 'vandaag eten we geen vlees' dan is dat wat hem betreft een domper. Zeg ik 'vandaag eten we falafel! (of hartige taart of weet ik het wat)' dan is hij blij....

  Inmiddels eten we nog maar 2-4 keer per week vlees naar volle tevredenheid van zowel manlief als ikzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mja, tis moeilijk te beoordelen zo vind ik, want mensen die echt in de schuldbemiddeling zitten moeten echt alles ermee doen he... Moeilijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je dochter wil leren naaien. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
  Wat leuk dat je probeert van 70 euro rond te komen.
  Hier moeten we van 65 euro doen. Je wordt er heel creatief van vindt ik zelf. Met de kinderen (17,15 en 12) stel ik een week menu samen. Zo heb ik minder commentaar dat we minder vlees eten. Soms koken ze zelf echt wel leuk. Ze leren er veel van.
  Zuurkoolschotel is hun favoriet. Ze doen er dan gehakt en spekjes in. Vorige week was er geen gehakt en deden ze het gewoon met alleen spekjes. Het smaakte heerlijk.

  Ga zo door met je blog ik geniet er iedere keer weer van.

  groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In plaats van melk, kan je ook gewoon water in je pannekoeken doen. Scheelt toch weer een paar centen ;) Succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij krijgen altijd complimenten over onze pannenkoeken als we ze voor anderen maken.

   De truuk...? Half melk en half water.

   Verwijderen
 5. Je doet het heel goed! Echt erg knap wij hebben 80 euro maar ik maak wel veel biolofgisch

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb 185 euro in de maand met zijn drieën. Dit is dus voor brandstof, kleding, voedsel, e.d. dit is ook creatief boodschappen doen soms.

  BeantwoordenVerwijderen