Zoeken in deze blog

maandag 25 februari 2013

geheime missie

Wat een fiasco tot nu toe wat betreft mijn boodschappengeld. Ineens staat manlief met een tas vol lekkere dingen voor de deur met de mededeling dat we wel lekker moeten kunnen blijven eten. Dan bedoelt hij voornamelijk ongezond. Denk aan chips, snoep, koeken, kaas, chipolatapudding etc. Dus eigenlijk moet ik het anders aan gaan pakken. Koken zonder dat hij weet dat ik het vlees gebraden heb in kokosolie i.p.v. die plastic boter in een knijpfles. Maar als hij dan een keer een eitje wil bakken en er is volgens hem geen normale boter in huis, dan zijn de poppen aan het dansen ;)
Dus het ongezonde spul helemaal niet in huis halen is geen optie. Ik heb zitten verzinnen hoe ik het nu het beste kan doen. Mijn idee is het volgende: Ik richt een kastje in met ongezond spul waar hij naar verlangt of mee wil koken. Voor mezelf kook ik apart. Dan is het probleem wat betreft we onze kinderen voorschotelen nog niet helemaal van de baan. Want hij denkt dat macaroni gezond is en smaakt naar macaroni uit een pakje. We kunnen er eigenlijk ook niets aan doen, want we zijn beide door onze ouders grootgebracht met de pakjes, lekker makkelijk, cultuur. Ik heb mijn moeder nooit verse soep, macaroni of nasi zijn maken. Het was altijd met een pakje en dan dacht ze door er een kant en klaar groentepakket door te doen, dat ze een verantwoorde gezonde maaltijd voorzette. Dat geld nu nog als de kinderen bij haar op bezoek gaan. De pakjes yoki drink komen gelijk op tafel, want gezond he, zo'n melkproduct. Dit zal ook vast de reden zijn van mijn suikerverslaving. Want ik kreeg vanaf 6 weken al liga met sinaasappelsap en een schepje suiker.
Als drinken roosvicee, want lekker gezond van rozenbottels, grrrrr. Des te meer moeite heb ik nu om van mijn suikerverslaving af te komen. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik overal tegen een muur aanloop. Dus heb ik besloten een geheime missie uit te voeren. Ik zeg tegen niemand binnen de familie dat ik bezig ben met gezond te eten en ook nog eens een boodschappenbudget te bewaken. Eerst moet ik maar aan mezelf werken. Best moeilijk hoor, als je de rest van de familie uit het verboden kastje ziet graaien.
Hoe vergaat jullie dat thuis als je niet op één lijn zit met het gezin.

11 opmerkingen:

 1. Compromissen sluiten. Gewoon eerlijk zeggen dat het gezonder moet en dat bijvoorbeeld alleen in het weekend ongezond op tafel komt.
  Hoe meer je het ergens over hebt, hoe meer een ander iets kan begrijpen en met je mee gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn man vind het geen probleem meer dat we geen mixen gebruiken in de macaroni , soep of iets anders. Echt waar als je de bolognese saus van Karin van het boek lekker eten zonder pakjes proeft dan is Bertolli echt smerig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat je man eens een paar artikelen lezen waaruit blijkt hoe slecht de pakjes en zakjes zijn. Enne... het is vaak nog voordeliger ook.
  Verder is je stukje heel herkenbaar voor wat betreft opvoeding. Ik dacht altijd dat ik heel gezond bezig was. Heb van huis uit alleen maar gezien dat er met pakjes en zakjes werd gekookt, maar dacht ook, dan een groente pakket erdoor en dan is het prima. Jarenlang heb ik mijn eigen kinderen yogho, chocomelk, chips e.d. voorgezet. Wat een spijt heb ik ervan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zal inderdaad wel moeilijk zijn dan, maar wel jammer dat je man je daarin niet steunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat heb ik ook gehad die suikerverslaving. Ik dronk en drink heel veel thee. Tot 1995 ging in elk kopje 2 klontjes. Anders kon ik die niet drinken. Eerst afgebouwd met een half, toen een heel en daarna dat andere klontje ook. Vreselijk vond ik dit in het begin, maar knap van mijzelf. Nu 18 jaar later ril ik van suiker in de thee.
  Pakjes en zakjes zijn zo goed als verdwenen. Eigenlijk het enige pakje dat ik nog gebruik is de poeder die in room gaat om een zalmoverschotel mee te overgieten. Hier kan ik geen optie voor bedenken.
  Manlief en kinderen zijn in het geheel niet tegen de afschaffing van alle pakjes. Ze weten niet beter dan dat dit zo hoort. Chips haal ik ter compensatie één keer per week en af en toe een dropje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze kinderen krijgen een bakje naturel chips in het weekend en op woensdagmiddag..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kook altijd zelf en dat voorkomt discussie. Verder kreeg ik van man met valentijn een gezond leren eten boek en daar is hij zelf ook aan het lezen met als gevolg dat hij nu alle etiketten grondig bestudeert :-) Vooral veel geduld hebben, maar we komen er wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ga gewoon niet te hard:
  Start met zelf bakken (en dan niet te gezond he! gewoon een lekkere cake oid), gooi de pakjes en zakjes de deur uit en zorg dat het lekker is. Bak verse pizza en maak juist wel die macaroni als het gezin er dol op is, maar dan zonder pakjes en zakjes maar met een heerlijke zelfgemaakte bolognaisesaus.

  De discussie over welk vet ed komt dan later wel.
  Huisgenoten moeten je ook kunnen volgen, de tijd krijgen om om te schakelen. Als je te ver voorop loopt, dan komt niemand mee. (of dat is mijn ervaring).

  Oh ja: heb het niet over "we gaan gezonder eten", maar over "Lekker joh deze saus". Dat het niet uit een pakje komt zou ik in eerste instantie niet eens vermelden(lees: de eerste maanden gewoon niet noemen, tot er nadrukkelijk door manlief wordt gejuicht over recepten)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is mijn keuze om suiker (voorzover het kan) uit alles wat ik eet, weg te laten en als de rest wel gewoon een koek of chocola wil eten, vind ik dat (nog) prima en bij mij is de knop sinds 3 weken om en het doet me echt niks als zij in de keukenla wat lekkers pakken.

  Koken zonder pakjes en zakjes wordt hier eigenlijk best met gejuich ontvangen dus ik kook zeker geen 2 verschillende dingen en het is niet eens zoveel meer werk, blijkt nu, dus ook daar ga ik verder mee aan de slag (vooral zonder het teveel bij de huisgenoten onder de aandacht te brengen) en tot nu toe lukt dat ook nog binnen het huishoudpotje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is inderdaad lastig en mijn man is te eigenwijs om te luisteren…. : (

  BeantwoordenVerwijderen
 11. voor het braden neem ik meestal een klein klontje roomboter aangevuld met olijfolie. Mijn man vindt ook de pakjes errug lekker maar omdat hij meestal niet ziet dat ik aan het koken ben doe ik langzamerhand steeds meer dingen gewoon vers maken. Laatst bijv de chili con carne, normaal met een pakje en nu helemaal vers. En lekker dat hij het vond. Of ik het voortaan maar zo wilde doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen