Zoeken in deze blog

maandag 17 juni 2013

strijd tegen ongedierte en onkruid


Het afgelopen weekend stond in het teken van bestrijden. Ik had superkleine beestjes ontdekt op onze witte muur in de slaapkamer. Uit ervaring van 3 jaar geleden wist ik gelijk, oei dat wordt een hoop werk.
Wij hebben altijd ontzettend veel vogelnetjes en de dakgoot en onder de dakpannen. Normaliter erg leuk als je in bed ligt en het getjilp en gedrentel hoort. Maar minder eraan is dat wanneer de vogeltjes zijn uitgevlogen er ook nog weleens dode vogeltjes in de nesten achterblijven. Dit veroorzaakt bedwants. Een kriebelbeestje ter grote van een luis. Het is eigenlijk te vergelijken met kippenluis. Helaas steken deze bedwants s nachts als het donker is graag in mijn velletje en dat van onze jongste dochter. Gevolg, jeuk en bultjes.
Dus werk aan de winkel. Manlief vrijdagavond alle nesten verwijderd en zaterdag hebben we alle spleten gestofzuigd. Daarna werd manlief getransformeerd in een buitenaards wezen met zijn gasmasker op en heeft hij alles gespoten met gif, helaas weet ik hiervoor geen vriendelijker alternatief wat afdoende helpt.
Daarna moest de boel twee uur dicht blijven en die tijd hebben we besteed aan het wassen van al het beddengoed en wat zoal meer. Eigenlijk een zelfde aanpak als bij gewone luis. Na een aantal uurtjes moest er juist weer heel goed geventileerd worden. Verder hebben we de tuin onderhanden genomen. Het onkruid groeit supersnel en de kinderen komen tijdens het spelen regelmatig naar binnen dat ze gestoken zijn door een brandnetel. Helaas is onze motormaaier kapot en is het dus gewoon handwerk. De bergen onkruid laten we eerst slinken voordat we ze op de composthoop gooien.

 Ook de moestuin is goed onderhanden genomen. Tussen de vele straatstenen van ons huis hebben we met half schoonmaakazijn en half water gegoten, dat werkt supergoed, ook strooizout of gewoon zout met water is een goede optie als goedkope onkruidbestrijder.
Ik heb dit jaar niet zo heel veel staan in de moestuin. Alleen wat aardbeien, frambozen, bessen, rabarber en kruiden. Het leuke van die kruiden is dat ze bijna allemaal paars bloeien. En nog een paar kropjes sla en broccoli geloof ik.
Verder besloot onze oudste dochter afgelopen zondag dat ze naar bijna drie jaar haar verkering maar beter kon uitmaken. Heel dramatisch voor haar vriend en ook ik vond het er behoorlijk inhakken. Zo'n jongen komt toch al 3 jaar bij je over de vloer.
Nou, ik moet weer snel aan de slag, want de vloeren boven moeten worden gedweild. Er ligt nu een witte waas overheen van het gif spuiten.

2 opmerkingen:

  1. Ja dan ben je aardig in de weer, heb hier wolluis op beukhaag en hortensia, dus ben ook aan het spuiten maar niet zo rigoureus als bij jullie, een hoop werk, maar lekker als alles weer schoon en fris is.
    Zo'n uitgemaakte verkering hakt er idd ook wel in, hier had dochterlief 7 maanden verkering, en vond ik het ook zo sneu voor de jongen die errug verdrietig was, moet je voorstellen na 3 jaar, misschien dat het toch nog goedkomt? en anders komt hij er vast weer overheen.
    Gr. Anne

    BeantwoordenVerwijderen