Zoeken in deze blog

maandag 22 december 2014

aankomende kerstdagen, kerstmenu van zeven euro en vuurwerkshow

Vorige week ben ik vier dagen onder de pannen geweest met het opzetten en versieren van vele kerstbomen in totaal zeven ziekenhuizen. Vooral het pronkstuk in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht was een megaklus. We hebben de krant er nog mee gehaald. Ik vond het een mooie ervaring. Best wel zwaar werk, maar de moeite meer dan waard wanneer je van zieke mensen en bezoekers leuke reacties mag aanhoren. Het is vaak toch een lichtpuntje, voor even soms maar, maar toch, de gezelligheid van de aanwezigheid van de kerstbomen wordt zeer gewaardeerd.
Ik had die week ook een broodbakcursus bij Teunie van eenvoudig leven gereserveerd. Die moest ik door bovenstaande bezigheden afzeggen. Zit ik gezellig te kletsen in de auto op weg naar de kerstbomen, blijkt mijn mede kerstboomoptuiger een kennis te zijn van Teunie. Ze heeft samen met haar gespind. Teunie volg ik al jaren op haar blog.Dan is het extra leuk om een kennis van haar te ontmoeten en komt het gesprek al gauw op consuminderen. Mijn favoriete onderwerp.Gratis genieten van een spectaculaire vuurwerkshow kan ieder jaar in hartje Álblasserwaard.
Op de laatste donderdag voor kerst wordt omstreeks 20.00 acht uur 's avonds in Brandwijk op de zogenoemde Vuilendam een grote vuurwerkshow gegeven. Het is een reclamestunt van een winkelier om hun vuurwerkassortiment aan te prijzen. Het duurt ongeveer een half uur en is echt de moeite waard. Het vuurwerk op oudejaarsavond zelf valt hierbij in het niet.
Wij maken traditiegetrouw op die dag de kerstkaarten om uit te delen op school. Zelf verstuur ik al jaren geen kerstkaarten meer. 's Avonds na thuiskomst een lekkere warme chocolademelk om op te warmen en dan lekker naar bed.
Met de twee dochters heb ik deze week nog drie kerststukken gemaakt. Ieder één en helemaal zelf gemaakt. Ben trots op mijn dochters van 17 en 8 jaar. Wat eigenlijk nooit eerder is voorgekomen is dat ik dit jaar voor het dennengroen vijf euro heb betaald. Weliswaar hele mooie takken, maar eigenlijk niet helemaal volgens mijn consuminder principe. De bakjes komen van de kringloop. De versieringen uit een rijkelijk gevulde doos met in de loop der jaren opgespaarde kerstdingetjes. De klimop kwam uit eigen tuin en de dennenappeltjes uit andermans tuin. (netjes gekregen hoor)

Bij een snorrende kachel heb ik de kerstdagen ingedeeld. Eerste kerstdag komt mijn moeder eten. We houden het eenvoudig met een beenham uit de oven overgoten met een saus van champignons, zilveruitjes en een soort van jachtsaus.
Daarbij gekookte witte rijst opgediend in de vorm van een kerstboom. Dit doe ik door de gekookte rijst in een cakeblik in de vorm van een kerstboom te storten en vlak voor het eten op een groot bord om te draaien.
Daarbij rode kool met stukjes appel en appelmoes voor de kleintjes. Als toetje een ijsschnitte.
Omgerekend komt het kerstmenu dan op zeven euro voor zes personen. Oudste dochter eet niet thuis.
Tweede kerstdag gaan we naar mijn schoonfamilie. En dan vieren we op de dag na kerst de verjaardag van manlief. Die is een dag voor kerst jarig. Heb ik jaren op die dag gevierd, maar zo zat ik elk jaar op eerste kerstdag met een ongezellig rommelig en niet proper huis. Tegenwoordig vieren we de verjaardag dus de dag na kerst. Fijne bijkomstigheid is dat we dan ook op die dag de boodschappen doen en er in de winkel heel veel is afgeprijsd. Voordelig verjaardagsboodschappen inslaan.We hebben van iemand een windmolen gekregen. Omdat we voor de paarden een schrikdraadapparaat hebben staan en die dus batterijen of een accu gebruikt, willen we proberen de molen aan te sluiten op het apparaat. Een heel gepuzzel via internet om erachter te komen hoe we het kunnen realiseren. Een leuk gespreksonderwerp in ieder geval voor de verjaardag. Met veel bezoek hopelijk ook veel suggesties en wellicht een helpende hand om de windmolen aan het werk te krijgen. Zeker met de wind van afgelopen dagen hadden we al aardig wat stroom kunnen opwekken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten