Zoeken in deze blog

maandag 9 februari 2015

Lelijke zonnepanelen!


Elke keer als ik de afgelopen jaren langs huizen reed met zonnepanelen vond ik het zo'n lelijk gezicht. En die uitstraling is ook eigenlijk het laatste dilemma geweest in de uiteindelijke beslissing. Ja, we nemen de panelen. Ik heb het jaren tegengehouden maar nu er een buitenkans kwam via het werk van manlief ben ik over de streep. Nu komen er 30 panelen op ons dak. Op een gemeentelijk monument, whaaaah, wat lelijk. Gelukkig zie je er vanaf de weg niets van, maar wanneer we in onze landelijke achtertuin staan, zijn we wel degelijk heel demonstratief aanwezig. We hebben een zwart pannendak en de panelen hebben een aluminium omlijsting. We hadden het voor dit "koopje" helaas niet voor het kiezen anders had ik gekozen voor volledig zwarte. Als ik vanuit ons huis naar buiten kijk zie ik er niets van. En onze supergrote en hoge notenboom zal vanuit de tuin gezien het dak ook camoufleren, maar ja, de schoonheidsprijs verdient het nog steeds niet.Op de foto zie je het achteraanzicht met de notenboom nu nog in winterse sferen, maar in het voorjaar al snel helemaal in het blad. Mijn verstand en een visualisatie van een teruglopende energiemeter moeten het deze keer winnen van het mooie. Nu gaan we leuren om elektrische kacheltjes en hopen dat daardoor ook de gasrekening zal dalen. Overigens hadden we afgelopen maand door de zachte winter een behoorlijke meevaller wat betreft de energierekening. En we zijn weer eens overgestapt. Dat blijft toch het voordeligste als je elk jaar overstapt. Voornamelijk door de welkomstpremies via energievergelijkers. En wanneer we nu dus steeds minder zullen verbruiken, dan wordt het nog aantrekkelijker om elke keer de welkomstpremie op te strijken.

Gelijk maar een viertal ramen van dubbelglas laten voorzien. Ook daar geld dat het er wat betreft uitstraling niet mooier op zal worden. We hebben nog ouderwetse schuiframen met een roedeverdeling en inpandige schuifluiken. De uitstraling wil ik hetzelfde houden. Maar HR++ glas, eventueel zelfs geluidsisolerend, zal toch een stuk dikker zijn dan enkel glas, dus een uitdaging voor de timmerman om mijn wensen zoveel mogelijk in te willigen.

Binnen twee maanden zal alles een feit zijn. Dan kunnen we dit jaar optimaal profiteren van de zonopbrengst die toch in het voorjaar en de zomer het hoogste is. Ik krijg ook weer zin in moestuinieren. Met het zonnetje op het kasje en het uitzicht op de weilanden is het goed toeven op de moestuin.

2 opmerkingen: