Zoeken in deze blog

donderdag 12 maart 2015

hypotheek verder aflossen of niet

Het blijft steeds opnieuw een dilemma. Lossen we onze hypotheek verder af of niet.
We hebben alleen een aflossingsvrije hypotheek. Ons doel was om deze volledig af te lossen binnen een tijdsbestek vanaf nu, zeg maar 10 jaar. We zijn op de goede weg en ik geloof ook dat het gaat lukken. Maar dan toch weer die vraag, is het wel verstandig. Wat betreft rente en het schuldgevoel zeker. Bovendien hebben we elkaar beloofd bij het ooit (of niet) kopen van een ander huis nooit geen hypotheek meer af te sluiten. Ons huis staat niet onder water. We hebben een enorme overwaarde en ja dat geeft een goed gevoel, zeker in deze tijd.

We komen elke maand aardig uit. Alleen de studiekosten van oudste dochter zijn het afgelopen jaar aardig in de papieren gelopen.  De zonnepanelen worden over twee weken op ons dak geplaatst. De besparing in energiekosten gaat ook gelijk naar de rekening aflossing hypotheek. Maar ja, laten we die pot lekker staan of lossen we af. Bij verkoop van ons huis, of het nu binnen vijf jaar is of pas over 15 jaar, komt het lopende hypotheekbedrag gegarandeerd vrij i.v.m. de overwaarde en hebben we zo ie zo geen hypotheekschuld meer. Dus gaan we wat ruimer leven van de hypotheekpot of niet? Dit vraagstuk blijft me de laatste tijd steeds maar bezig houden.

Wat zouden jullie doen?

2 opmerkingen:

 1. ik zou afbetalen. Je kan eventueel nu iets breder leven. Maar je kan er ook voor kiezen om nu iets meer af te betalen, vervolgens helemaal hypotheek vrij door het lezen te gaan en daardoor de ruimte te hebben voor andere keuzes in je leven. Denk bijvoorbeeld aan minder werken of eerder stoppen met werken. Of de vrijheid bij het wegvallen van de hypotheekrenteafrek.
  Ik zou niet twijfelen en direct doen. Maar hou een potje achter de hand als reserve. Sommige mensen houden hier 3x het (gezamelijke) maandsalaris voor aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dus je resthypotheek is kleiner dan je overwaarde? Mooie luxepositie!
  Voor de rest is het een overweging van enerzijds het rendement en anderzijds hoeveel geld je tot je beschikking wilt hebben.

  Door de wet Hillen is het laatste stukje Hypotheek aflossen gunstiger dan de rest van je hypotheek, omdat er over je laatste stukje hypotheek geen hypotheekrenteaftrek zit.

  BeantwoordenVerwijderen