Zoeken in deze blog

maandag 16 mei 2011

kip in laten slapen

We hebben het besluit genomen. Onze Brahma kip van minstens 10 jaar oud krijgt een waardig einde. Drie weken geleden werd ze broeds. We hebben zelf geen haan en hebben toen wat bebroede eieren gehaald en deze onder haar gelegd. Onze oudste zoon en zijn vriendje vonden het helemaal geweldig. Over 3 weken zouden er kuikentjes komen. Maar na twee weken ging het met kippie steeds minder goed. Ze viel allemaal naar voren en leunde dan op haar koppie.
Een akelig gezicht. Manlief heeft haar onderzocht en toen zat er een groot gezwel bij haar poot.
We hoopten dat ze het nog een week zou volhouden zodat de eitjes nog uit konden komen.
Maar helaas. Ze ging steeds van de eieren af. Het is een taaie. Ze eet en drinkt nog wel, maar lopen gaat haast niet meer. Eigenlijk hoopten we dat als we 's morgens in het kippenhok zouden komen, ze was ingeslapen. Maar nee hoor, ze eet en drinkt nog en heeft gewoon een rollatertje nodig. Jammer dat die voor kippen niet bestaan. Dus gisterenavond hebben we besloten dat we kippie zelf maar om het leven moeten brengen. Allerlei gruwelverhalen zijn gepasseerd, van nek omdraaien tot verdrinken en kop afhakken. Ons excuus was dat je op zondag geen kip vermoord en toen zijn we gaan slapen. Ik was er met mijn gedachten constant mee bezig. Vanmorgen liepen de kinderen gelijk naar de kip om te kijken hoe het met haar was. We hebben ze nog wat brood gegeven. Uiteindelijk heb ik besloten dat ze gewoon in mag slapen met behulp van een spuitje van de dierenarts. Ze heeft ons jaren trouwe dienst bewezen. De paarden en de hond moeten toch ge├źnt worden, dus dan zijn de kosten van het spuitje voor de kip niet echt het probleem.
Zo kan ik er vrede mee hebben.
Dan doe ik bij deze graag een oproepje voor een broedmachine. Onze zoon wil graag een broedmachine hebben. Heeft iemand er nog een staan waar niets meer mee wordt gedaan en woont diegene in de Alblasserwaard, dan hoor ik het graag.

7 opmerkingen:

 1. Goed plan, in laten slapen bij de dierenarts. Want, hoe je het ook wend of keert, ´t blijft een dier die recht op een waardig eind heeft! Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb helaas geen broedmachine voor je maar leef helemaal mee met je wat betreft de kip. Ook wij hadden ooit een zieke kip. Ze was het zwarte schaap en werd heel erg gepest door de andere kippen. Ze werd mager en at dus niet meer en op een ochtend was ze dood. Ik heb er echt last van gehad want ik vind kippen geweldige dieren. Maar in het huis waar we nu wonen kunnen we geen kippen houden. Ik mis ze nog elke dag. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een waardig einde voor de kip - sterkte !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik leef met je mee.
  ik heb verleden jaar m'n kleine hondje van 15 jaar oud naar de dierenarts gebracht.
  ik mis hem nog steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me voorstellen dat je het door de dierenarts laat doen. Het lijkt me afschuwelijk om het zelf te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het echt mooi, hoeveel respect je hebt voor dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sterkte . Ik heb net ook een kip moeten laten inslapen. Ik vond het erg , ook voor haar vriend (andere kip) waarmee ze altijd samen was dag en nacht. Maar het was het beste voor haar, alles geprobeerd, ze werd niet beter... dus er bleef weinig keuze over: laten afzien tot ze zelf zou dood gaan, of uit haar lijden verlossen.

  BeantwoordenVerwijderen