Zoeken in deze blog

maandag 23 mei 2011

voldoening van weggeven en werken aan mezelf

Vorige week heb ik de kast van onze jongste dochter eens goed onderhanden genomen.
Alles ligt weer netjes op stapeltjes en het speelgoed is weer gesorteerd.
De stapel boeken heb ik gehalveerd. Hierdoor had ik een hele boodschappen tas vol met boeken die nog prima een ronde mee konden, maar waar wij gewoon niet meer in lezen.
Ik had ze natuurlijk op marktplaats kunnen zetten of op bol.com maar dat vind ik met boeken een ongelooflijk groot werk en uiteindelijk verkoop je misschien een paar boeken voor een minimaal bedrag. Ik had besloten ze aan de schoolbibliotheek te schenken. Dus met een loodzware tas naar school en de boeken afgegeven. Ik vind soms iets weggeven wat je misschien ook had kunnen verkopen, erg veel voldoening geven. Ik krijg zelf regelmatig een tas met kleding en vind het altijd een feestje om te kijken wat er in zit.
Even iets heel anders. De laatste tijd, eigenlijk al een hele periode, lopen we eigenlijk een beetje op ons tandvlees. We hebben 4 schatten van kinderen, maar het zijn 4 intensieve altijd bezige en ondernemende kinderen. Daarbij zijn we na 10 jaar verbouwen aan het afrondingsjaar begonnen.
Het moet onderhand maar eens klaar zijn. Je kunt wel bezig blijven, maar een keer tevreden zijn is ook niet verkeerd.
We krijgen allerlei klachten die volgens mij met stress en te zware arbeid te maken hebben. We doen bijna alles zelf. Vorig jaar was eigenlijk al het einde in zicht wat betreft de verbouwing, maar toen hebben we brand gehad en moest er heel veel weer opnieuw worden aangepakt terwijl we nog niet eens klaar waren.
Ik ben begonnen met hardlopen. Volgens kennissen de natuurlijk depressiva. Ik ben inmiddels 3 weken bezig en loop gemiddel 3 x in de week. Ben begonnen met het hardloopschema van de hartstichting. Maar ik vind het ongelooflijk zwaar. Ik was al soort van uitgeput en dan je ertoe zetten om te gaan hardlopen vind ik echt elke keer weer een opgaaf. Toegegeven, erna voel je je inderdaad een stuk beter en in plaats van doodmoe krijg ik dan zelfs weer energie.
Bovendien wil ik er 10 kilo afhebben die ik er door ongezond eetgedrag heb aangekregen.
Ik ben een echte emotie-eter en wanneer er stress is, eet ik zo een zak chocolade-eitjes op.
Maar na 3 weken rennen is er niets af, zelfs een aantal onsjes bij, terwijl ik ook echt om mijn eten heb gelet. Moeilijk hoor om dan vol te blijven houden. Heeft iemand hier ervaring mee.

maandag 16 mei 2011

kip in laten slapen

We hebben het besluit genomen. Onze Brahma kip van minstens 10 jaar oud krijgt een waardig einde. Drie weken geleden werd ze broeds. We hebben zelf geen haan en hebben toen wat bebroede eieren gehaald en deze onder haar gelegd. Onze oudste zoon en zijn vriendje vonden het helemaal geweldig. Over 3 weken zouden er kuikentjes komen. Maar na twee weken ging het met kippie steeds minder goed. Ze viel allemaal naar voren en leunde dan op haar koppie.
Een akelig gezicht. Manlief heeft haar onderzocht en toen zat er een groot gezwel bij haar poot.
We hoopten dat ze het nog een week zou volhouden zodat de eitjes nog uit konden komen.
Maar helaas. Ze ging steeds van de eieren af. Het is een taaie. Ze eet en drinkt nog wel, maar lopen gaat haast niet meer. Eigenlijk hoopten we dat als we 's morgens in het kippenhok zouden komen, ze was ingeslapen. Maar nee hoor, ze eet en drinkt nog en heeft gewoon een rollatertje nodig. Jammer dat die voor kippen niet bestaan. Dus gisterenavond hebben we besloten dat we kippie zelf maar om het leven moeten brengen. Allerlei gruwelverhalen zijn gepasseerd, van nek omdraaien tot verdrinken en kop afhakken. Ons excuus was dat je op zondag geen kip vermoord en toen zijn we gaan slapen. Ik was er met mijn gedachten constant mee bezig. Vanmorgen liepen de kinderen gelijk naar de kip om te kijken hoe het met haar was. We hebben ze nog wat brood gegeven. Uiteindelijk heb ik besloten dat ze gewoon in mag slapen met behulp van een spuitje van de dierenarts. Ze heeft ons jaren trouwe dienst bewezen. De paarden en de hond moeten toch geënt worden, dus dan zijn de kosten van het spuitje voor de kip niet echt het probleem.
Zo kan ik er vrede mee hebben.
Dan doe ik bij deze graag een oproepje voor een broedmachine. Onze zoon wil graag een broedmachine hebben. Heeft iemand er nog een staan waar niets meer mee wordt gedaan en woont diegene in de Alblasserwaard, dan hoor ik het graag.

donderdag 12 mei 2011

sport en bijkomende kosten

Ons zoontje heeft een aantal jaar op voetbal gezeten. Hartstikke leuk om hem elke week bezig te zien. Nu heeft hij er zelf voor gekozen om er een jaar vanaf te gaan. Hij vind trainen (2 x in de week) een ramp. De wedstrijden vond hij wel leuk en ook de toernooitjes, maar als je niet genoeg traint zitten daar in deze huidige tijd consequenties aan vast wat betreft de opstelling.
Op zich vind ik het jammer, hij kan altijd lekker zijn energie kwijt, aan de andere kant geeft het ons wat meer lucht in de weekplanning.
Dan bespaart het ons nog heel wat kosten. Want van de bijkomende kosten ben ik toch wel geschrokken. Het lidmaatschap was 7,50 per maand. Best redelijk. Maar dan heb je nog het brengen naar de trainingen, dus benzinekosten. Ook het rijden naar de wedstrijden, soms behoorlijk ver weg kon in de papieren lopen. En dan niet te vergeten de rondjes in de kantine. Ikzelf neem nooit wat te drinken in de kantine, maar voel me dan wel een buitenstaander, want iedereen gaat voor de wedstrijd de kantine in, tijdens de rust en dan na de wedstrijd. Om beurten wordt dan een rondje gegeven. Natuurlijk geef ik ook regelmatig een rondje. Maar per rondje red ik het niet meer onder de 12 euro!!!! Ik ben nog niet genoeg consuminderaar om zonder schuldgevoel nooit een rondje te geven.
Dan nog de afscheidkadootjes aan het eind van het seizoen voor de trainer en de leider.
Schoenen en scheenbeschermers koop ik altijd tweedehands of zijn leuke verjaardagkado's om aan opa en oma te vragen. Ook wordt er verwacht dat je trakteert in de kleedkamer als je jarig bent geweest.
Via toerbeurt krijgen we de was van het team mee naar huis en echt dat red je niet vaak met 1 wastrommel en al helemaal niet met een 40 graden was.
Als ik alles zo eens bij elkaar optel loopt het op tot een aardig bedrag.
Per seizoen 10 rondjes van 12 euro is 120 euro!
bezinekosten per seizoen ongeveer 60 euro.
De afscheidkadootjes rond de 5 euro.
Traktaties voor het team 5 euro.
Wassen van de kleding 5 euro.
Het lidmaatschap 12 x 7,50 is 90 euro.
Deelname aan festiviteiten rond de club 5 euro.
Schoenen en kleding 15 euro.
Bij elkaar opgeteld kom ik dan op 305 euro!!!!
Fors bedrag en dan ben ik met sommige berekeningen nog aan de lage kant gaan zitten.
Het is geen reden om hem niet op de voetbal te laten zitten. Maar ik begrijp nu wel dat veel van de kinderen van ouders met een minimum inkomen zelfs hun kind niet meer in clubverband kunnen laten voetballen. Dan wordt het lidmaatschap meestal wel vergoed door de gemeente, maar het zijn juist de bijkomende kosten die het zo duur maken.

dinsdag 10 mei 2011

foto's inplakken en award

Wat een werk zeg om alle foto's weer in te plakken. Ook hierin wil ik wat gaan consuminderen want het aantal kiekjes loopt de spuigaten uit. Voor het eerste kind waren het er helemaal veel en voor elk volgend kind wat minder, wat me een soort schuldgevoel oplevert.
Toen ik pas op onze zolder nog een doos met foto's vond van mijn moeder die een poos heeft ingewoond en ik haar vroeg wat ze er mee wilde doen, kreeg ik als antwoord dat ik ze weg mocht gooien omdat ze er al jaren niet meer in had gekeken en ze dus niet belangrijk waren.
Daar zat ik zelf dan kiekjes in te plakken en te proberen er een leuke album van te maken. Met in mijn achterhoofd dat ze later misschien 10 keer in hun leven de album zullen doorkijken.Ik moet toegeven dat ik ook al jaren niet meer in bepaalde albums van een bepaalde vakantie heb gekeken. Ik wil dus voortaan heel selectief gaan kieken en inplakken.
Verder heb ik nog een idee om een muur van plafond tot vloer te beplakken met foto's. Hoe ik dat ga aanpakken moet ik nog even uitdokteren. Als we ooit gaan verhuizen wil ik die fotowand natuurlijk wel mee kunnen nemen.
Voor nu staat in ieder geval weer op het programma om foto's vanaf de computer te selecteren en af te laten drukken. Ook een dagvullend karwei hoor.
Dan nog even wat anders. Ik heb vorige week een award gekregen voor mijn blog. Ik heb besloten de award door te geven aan www.spaarcentje.blogspot.com Ze schrijft inspirerend, met de nodige relativering. Gefeliciteerd spaarcentje!
Om op één van haar laatste blogs terug te komen. Ik heb op het moment ook een stemmetje in mijn hoofd die mij verteld dat we voor de geboekte vakantie wel erg veel geld hebben uitgegeven en nog gaan geven voor één week. Toch vind ik dat we het verdiend hebben. We hebben niet voor niets zuinig geleefd of eens een keer iets geks te doen. Zo'n week vakantie naar het buitenland hebben we al in geen jaren meer gedaan en ik vind dat ons gezin het heeft verdiend. De afgelopen jaren zijn zwaar geweest i.v.m.ernstige ziektes binnen ons gezin, sterfgevallen in de familie en verschillende reorganisaties binnen een paar jaar op het werk van manlief. Maar zoals spaarcentje omschrijft heb ik ook last van schuldgevoel als ik dan zomaar ineens zoveel geld uitgeef. Misschien moet ik ook wat gaan consuminderen op consumindergebied;) Dit is dan voor nu mijn belangrijkste consumindertip. Want het moet natuurlijk geen obsessie gaan worden.

donderdag 5 mei 2011

oppaskindjes en geld verdienen

Over ongeveer een half uurtje komen er 5 oppaskindjes spelen. Ik noem het altijd spelenderwijs geld verdienen. Ik vind het de eenvoudigste manier om geld te verdienen in je eigen woonhuis als je zelf nog in de kleine kinderen zit.
Onze twee jongste kinderen zijn nog 2 en 5 jaar. De oudste 9 en 14 jaar. Een leeftijd waarop ze altijd graag willen spelen met andere kinderen. Nu komen er op donderdag en soms op maandag altijd oppaskindjes spelen en anders waren het gewoon vriendjes of vriendinnetjes geweest, maar dan niet betaald. Ook op de dagen dat er oppaskindjes zijn mogen er gewoon andere vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Mijn ervaring is hoe meer kinderen hoe meer vreugd. Ze houden elkaar bezig met de wildste fantasiën. Oké, soms is er wel eens een dag bij dat ik van beroep politiemedewerker ben en soms is enige jeugdzorg ook niet overbodig, maar aan het eind van de dag kan ik meestal op een geslaagde dag terugkijken.
Met dit mooie weer zet ik mijn stoel op een strategisch punt in het zonnetje zodat ik heel de tuin kan overzien en dan kan ik op zo'n moment niet zeggen dat ik een zware baan heb.
Geen zware baan, maar wel met goede verdiensten.
Drie van de 5 kindjes betalen contant en de andere 2 oppaskindjes daarvan krijg ik de oppasuren uitbetaald in natura. Wij hebben namelijk 2 paarden en die kindjes komen van een boerderij.
Onze paarden hebben hooi, brokken en zaagsel nodig en stalling in de zomer als we op vakantie zijn. Zo zijn we beide geholpen met gesloten beurzen.
Veel huishoudelijke karweitjes kan ik goed combineren met de kleintjes erbij. Zoals werken in de moestuin, eten koken en was ophangen. Ze vinden het fantastisch om onkruid te trekken en de natte was uit de wasmachine te halen.
Nou er zijn nog wel meer voordelen te noemen. Nadeel is de stapel luiers eind van de dag ;)
Nu ga ik nog een kopje thee drinken voordat de eerste kindjes worden gebracht. Als ik de weerberichten mag geloven zit ik over een paar uurtjes in het zonnetje toezicht te houden en neem dan gelijk mijn boodschappenlijstje door en planning voor klusjes die in het weekend gedaan moeten worden.