Zoeken in deze blog

maandag 1 februari 2016

paarden schaken en consuminderen

Dit is zo'n beetje waar het bij ons in het huishouden om draait. Tenminste dag zegt manlief.
Financieel is dat ook wel zo. Als we geen twee paarden zouden hebben was onze hypotheek al lang verleden tijd. Al hoewel we geen boerderij hebben, en geen weilanden, kunnen onze paarden toch bij ons aan huis staan. Dat scheel wel een hoop stallingsgeld. Van het geld dat ik verdien met de oppaskindjes, onderhoud ik de paarden. Twee van onze kinderen schaken op redelijk niveau en hebben door het hele land wedstrijden. Aanstaande zaterdag bijvoorbeeld, zit mijn mannetje met onze oudste zoon een heel weekend in Leiden.
Vanaf onze woonplaats is dat een heel gereis, drie dagen op en neer. Dus heb ik gekeken naar een hotel vlak naast de schaaklocatie. Vergeleken met de benzine, kom je dan twintig euro duurder uit, maar dan scheelt dat heel veel tijd en dus meer rust. Heel belangrijk voor een schaker.

Maar deze sporten brengt ons gezin zoveel goeds. Het is me dan ook dubbel en dwars waard dat hierin veel van ons loon aan op gaat. Zo maakt natuurlijk iedereen z'n eigen keuzes. Niet echt voor de hand liggend hé, paarden bij een consumindergezin.

Ik heb er ooit wel eens eerder over geschreven dat verenigingen best duur zijn. Ik ken een aantal grote gezinnen waar er gewoon geen geld voor is. Die kinderen lopen vaak op straat te hangen. Ik vind dat heel sneu. Een vereniging vind ik belangrijk. Het houdt ze van de straat, ze hebben een doel en leren met verantwoordelijkheid naar elkaar en teamgenoten omgaan. Een keer geen zin hebben, heeft consequenties voor het hele team. Met de paarden is het natuurlijk ook zo, dat je het eten geven en mesten niet kunt overslaan in het belang van hun gezondheid.Hoe proberen we te consuminderen op onze paardenhobby.

We kopen kleding en tuig en zadels in via marktplaats. Meer dan we zelf nodig hebben. We verkopen het weer door met winst, waardoor we zelf gratis gekleed wat betreft paardrijkleding. En ook alle benodigdheden voor de paarden zijn op deze manier voor niets.
De dierenartskosten lopen nog wel eens uit de hand. Vaak bel ik eerst voor een advies. Bij onze dierenarts is dit nog voor niets. Alhoewel de gezondheid voor de paarden bovenaan staat, laat ik niet direct bij elk hupje of kuchje een dierenarts komen. Lang leve google. Meestal herstelt een paard weer snel met extra rust. Wormenkuren bestel ik via marktplaats bij particulieren. Sommige mensen op fora bestellen ook uit het buitenland waar sommige medicatie nog zonder recept te verkrijgen is.
Het hooi komt bij de boer vandaan, rechtstreeks vanaf het land wanneer er wordt gemaaid. Na zes weken is het geschikt voor de paarden om te eten.
De paarden hebben een buitenstal waar ze in en uit kunnen lopen. Dit scheelt stro en/of houtkrullen.
Verder leveren de paarden ook inkomsten op door het geven van lesjes en kinderfeestjes. Elke jaar organiseert onze dochter met een vriendin een groot ponykamp bij ons thuis. Daarmee wordt ook een leuk bedrag verdient.
Het blijft een dure hobby, maar zo is het voor ons als "doorsnee" gezin, toch financieel haalbaar.
Bovendien zullen de paarden bij onze toekomstige pleegkinderen ook veel goeds kunnen doen.
De relatie paard - mens is altijd bijzonder.4 opmerkingen:

 1. jazeker heb je de horseboy wel eens gelezen? in het Nederlands de Paardenjongen ;-) Dat gaat over Rupert ik heb hem in het echt ontmoet die met zijn zoon Rowan die autistisch is een reis op een paard door Mongolie gaat maken om Sjamanen te ontmoeten. Daarom dacht ik ook dat het goed zou izjn voor onze zoon, ik kan je niet beschrijven hoe het voor hem was toen hij voor het eerst op een paard zat. Hij was zo blij en hij knuffelde het paard iedere keer.
  Al met al ik wil er maar meezeggen ik denk dat zo'n dier je een heleboel warmte en liefde brengt. En zoals jij het doet bespaar je ook nog toch. Consuminderen met paarden ofzo? Super hoor, en fijn om weer wat van je te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek staat bij mij in de kast. Echt heel indrukwekkend.

   Verwijderen
 2. fijn joh dat je zo toch paarden kunt blijven houden,ik vind paarden geweldig,en wat goed dat je zoon zo goed kan schaken,succes hoor met jullie hobby,s
  en nee bij ons kunnen ze ook niet op een sport,het is echt allemaal zo duur,en als de 1 wil wil de ander ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar als ik jouw logjes lees, dan zie ik dat jullie de kinderen technisch en creatief heel goed bezighouden. Petje af hoor voor alle leuke dingen die jullie maken.

   Verwijderen