Zoeken in deze blog

maandag 19 januari 2015

zonnepanelen


Vorig jaar hadden we er al serieus over nagedacht om zonnepanelen aan te gaan schaffen. Maar wat viel dat prijskaartje ons tegen. Het gaat om minimaal 24 panelen. Met de installatiekosten en omvormer of zie iets zou daar een prijskaartje aan gaan hangen van  ongeveer 10.000 euro. Zeker omdat we toen nog steeds het plan hadden om binnen een bepaald tijdsbestek te gaan verhuizen, hebben we die plannen toen laten varen.
Totdat alles ineens in een ander daglicht kwam te staan. We hebben besloten om hier voorlopig nog een aantal jaren, misschien wel tien jaar, te blijven wonen. En dan ineens komt er een aanbieding op ons pad om zonnepanelen over te nemen van een bedrijf. Panelen die nog geen vier jaar oud zijn.
Op die manier komen we op maximaal de helft van het normale aanschafbedrag uit. Nu twijfelen we er niet meer aan. We gaan ze aanschaffen. Het wordt financieel wel even alle zeilen bijzetten. Ook moet ik nog uitzoeken hoe het zit met de BTW-aftrek voor zonnepanelen.Zonnepanelen kun je opgeven op je belastingaangifte, en ja ook als particulier. Zou dat ook met tweedehands panelen zijn?
We hebben geld vast staan waar we niet aan kunnen komen. De studie van onze oudste dochter hakt er ook aardig in en bovendien hebben we pas al een aanbetaling gedaan voor onze vakantie aankomende zomer. Waarschijnlijk het laatste jaar dat we met het complete gezin samen gaan.
In actie komen dus. Ik had al heel lang niks meer op marktplaats gezet. Maar gisteren heb ik manlief de schuur ingestuurd om alles eruit te halen wat we nooit meer gebruikten. Dat staat nu op marktplaats en de eerste biedingen komen al binnen. Dat geld gaat rechtstreeks naar de pot voor zonnepanelen. Het zal nog een aantal maanden duren voordat ze komen, dus ook nog wat extra tijd om te bezuinigen op de boodschappen. Dat kan voor de lijn in ieder geval ook geen kwaad, want nu ik halverwege de veertig ben, komen de kilo's er steeds sneller aan en eraf krijgen is al jaren niet gelukt.
Ik ga meer eens een kop groene thee zetten.

3 opmerkingen:

 1. Waarom minimaal 24, verbruiken jullie zoveel stroom dat dat nodig is? Ik zou in principe panelen leggen wat in de buurt komt van je verbruik en niet veel meer.

  Let even op de omvormer, die zit er neem ik aan niet bij. Omvormers zijn de grootste investering samen met de installatie van de zonnepanelen. Daarbij gaan omvormers ook eerder kapot, dus zorg voor een omvormer met 10 jaar garantie.

  Hoe het zit met BtW voor 2dehands panelen weet ik niet, maar ik denk dat de panelen niet in aanmerkinf komen. Als je een nieuwe omvormer koopt en al het overige zoals materiaal en arbeid komt wel in aanmerking voor btw-aftrek. Er zijn genoeg handleidingen te vinden hiervoor online.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Wij wonen in een oude bakkerij/boerderij met een inhoud van 1500 kb. Ons verbruik ligt nu tussen de 4500 en 5000 kw. Helaas is het niet anders. Wij willen geheel zelfvoorzienend zijn wat betreft electriciteit.

   Verwijderen
  2. Je kunt alleen wel verwachten dat je verbruik omlaag gaat als de kinderen het huis uit gaan. Ik weet niet wanneer dat is, maar misschien is dat iets om rekening mee te houden, die zonnepanelen liggen er als het goed is nog wel een tijdje

   Verwijderen