Zoeken in deze blog

vrijdag 23 november 2012

rookvorming kachel wat een stank

Vanmorgen om half zeven dacht ik lekker de houtkachel aan te steken. Dat vinden de kinderen altijd zo fijn als ze beneden komen. Dan zitten ze soms te vechten met z'n allen voor een plaatsje vlak voor de houtkachel.
Komt er toch een enorme rook ontwikkeling naar binnen. Wat een stank. En het vervelende was, de rook bleef maar komen. Ik snel alles open gezet en de kinderen snel naar de speelkamer verhuist. Daar de centrale verwarming maar een paar graden hoger gezet. Ondertussen maakte ik brood klaar en de schooltassen om even later de kinderen naar school te brengen. Nu stap ik net weer binnen er ruik nog steeds een enorme stank die me doet denken aan de schoorsteenbrand van een paar jaar geleden. Ik heb alles een uur tegen elkaar open gezet maar dat helpt nog niet zo goed. Verder staat er nu een schaal met azijn om de stank wat te verminderen. Heeft er iemand nog meer tips om rooklucht van een kachel te verwijderen.
Helaas moeten we de houtkachel blijven stoken om onze energierekening betaalbaar te houden. Anders had ik dat ding er al lang uitge.........  . Maar goed, dat is het nadeel van een oud huis. Als we ooit een anders huis mogen betrekken, dan komt er alleen een kacheltje dat we voor sfeervolle avonden stoken, maar niet om energiekosten te besparen. Nu ga ik maar aan de slag met een emmer water met veel schoonmaakazijn en hoop dat het over een paar dagen weer wat lekkerder ruik. Mijn ervaring is helaas dat het best wel een tijdje kan duren voor die lucht helemaal is verdwenen.
Oh ja, manlief zou nog informeren naar een oplossing omdat onze schoorsteen niet boven de nok uitkomt.
Dan kan men er iets op plaatsen, een zogenaamde aspiromatic. Gaat vast weer een hoop geld kosten.
Hé getver, ik dacht juist dat we alle kosten wel zo'n beetje hadden gehad, komt dit weer op ons pad. Wat is een klein buffertje dan toch handig. Ik vind in de kou zitten namelijk echt armoe. Dan voelen al mijn spieren stijf en komt er gewoon niets uit mijn handen.


6 opmerkingen:

 1. Niet echt een tip om de rookstank uit je huis te krijgen, maar wel om schoorsteenbrand te voorkomen. Om het vuur snel uit te krijgen kan je er aardappelschillen opgooien. Ook helpen aardappelchillen om het rookkanaal schoon te branden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel sjouke
   deze tip ga ik zeker proberen

   Verwijderen
 2. Ik heb zelf ook dit probleem gehad. De rooklucht kwam naar binnen. Sinds een jaar is het opgelost. Doordat er niet genoeg trek in de kachelpijp was, werd de lucht naar binnen geduwd, waardoor het zo stinkt. Uiteindelijk heb ik 1,5 extra pijp erop gezet. Een langere pijp zorgt voor betere trek, waardoor de rook sneller en beter naar buiten gezogen wordt. Als ik dit zo lees, zou je al veel oplossen door de pijp boven de nok van het dak uit te laten komen. Officieel moet de pijp ook hoger zijn dan de nok van het dak. Dan kan de wind de rook "meenemen".

  Kortom: ik denk dat het verlengen van de kachelpijp dit probleem zal oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aanvulling: in bovenstaand stuk staat 1,5 extra pijp, hiermee bedoel ik 1,5 meter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker teken de koude kerstdagen vindt iedereen het fijn om de kachels weer aan te hebben. Wij ook, maar helaas, ontzettende rookontwikkeling. Ik heb het opgelost door inderdaad de pijp te verlengen en een luchtreiniger aan te schaffen. Via www.progenion.nl heb ik een simpele, doch functionele luchtreiniger gekocht die de rooklucht perfect reinigt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk ook eens op:

  http://www.houtrook.com
  http://www.houtrook.nl
  http://www.houtrookoverlast.nl
  http://www.houtrookvrij.nl
  http://www.platformhoutstook.nl

  BeantwoordenVerwijderen